Fins a l’11 de setembre, servei de socorrisme i vigilància de les platges

Un total de 10 socorristes ja han començat a treballar a les nostres tres platges. Unes feines que s’allargaran fins a l’11 de setembre. N’hem parlat amb Roger Fornas que n’és el coordinador per segon any consecutiu. L’empresa Proactiva dona, un any més, el servei.

Fornas, doncs, ens fa un retrat acurat de com són les tres platges de Vilassar de Mar. La de Ponent, la l’Astillero i la de l’Almadrava. Cadascuna amb les seves particularitats; la de Ponent és molt d’ambient familiar, sobretot el raconet de l’espigó, i l’altra zona d’aquesta platja la utilitzen els surfistes; la platja de l’Astillero és la que pateix més el canvi climàtic i els temporals, que afecten a la sorra que provoquen que hi hagi punts cecs per a la vigilància; pel que fa a la platja de l’Almadrava, hi van molts joves, per a fer esport o reunions o comencen a anar-hi moltes famílies.

Especialment, diu Fornas, cal estar molt atent a la de l’Astillero, pels punts cecs degut a  la manca de sorra.

Des de Proactiva es procura fer molta feina de prevenció per a la seguretat de les persones que es banyen. Curiosament, han d’intervenir més a la zona de sorra o de passeig que no pas a l’aigua.

Es troben amb luxacions, de la gent que practica esport, ensopegades al passeig o mal ús, per exemple, de patinets o bicicletes. Ells són els encarregats de donar, també, la primera assistència. I pel que fa a dins de l’aigua, Fornas, alerta de falsa sensació de seguretat que ens poden donar els primers 10 metres de mar.

Ara bé, un cop una persona s’estigui ofegant, o tingui problemes, el coordinador de socorristes de les nostres platges ens dona seguretat. Disposen de diferents caiacs.

També aprofitem per entendre, d’una vegada per totes, que és una línia de vida: es tracta d’un sistema de corda ancorada amb boies i facilita l’entrada i la sortida de l’aigua a les persones amb problemes de mobilitat,

Un altre aspecte a tenir en compte és la convivència a la platja. Així, ens explica per on han d’entrar les persones que vulguin fer surf o paddel surf: disposen de dos canals nàutics, a la platja de Ponent i a l’Almadrava.

Fornas preveu, post covid, un estiu amb moltes assistències per la gran quantitat de gent que voldrà gaudir de la platja. També aprofita per explicar un problema en el qual es troben cada cop més. Com senyalitzar que hi ha meduses quan, en canvi, l’aspecte del mar és completament pla i convida a banyar-se. Una de les opcions és buscar un tipus de bandera que senyalitzés la presència de meduses o banc de meduses.

Finalment, molt de compte a l’hora de nedar al voltant de l’espigó perquè es generen corrents marines que porten els nedadors cap endins.

La tècnica de Salut, Marta Casas, recorda que a la platja de l’Almadrava hi ha, un any més, un servei molt especial: zona per a les persones amb problemes de mobilitat, que funciona amb cita prèvia.

Els horaris, fins a l’11 de setembre, són: cada dia de 10 a 7 de la tarda i caps de setmana i festius, mitja hora abans i mitja hora després.