Festa Major de Vilassar de Mar, del 23 al 26 de juny

 

Del divendres 23 de juny al dilluns 26, Festa Major de Vilassar de Mar. Dies abans ja se celebraran alguns actes, organitzats des de diferents entitats. També viurem una nova edició de la Rierada. No cal dir que, com fem cada any, Vilassar Ràdio desplegarà el seu equip humà i tècnic per donar cobertura a una gran part d’esdeveniments, per tal de portar el so de la Festa Major a totes les cases i, també, a totes les persones que ens escolten lluny del nostre municipi. El programa de la Festa Major 2023, que també rebràs a la teva bústia, també el pots consultar al web municipal en aquest enllaç.

Abans del dia de la Revetlla de Sant Joan, tret oficial de la Festa Major, es faran diferents actes.Els més matiners: dissabte 17 de juny, arrenca La Rierada. Aquest concurs veïnal que divideix Vilassar de Mar, i posant les rieres com a fronteres, en tres sectors. El Blau dels Pescadors Contrabandistes, el Taronja dels Mestres d’Aixa i el Verd de la Gent Pagesa. Comença amb conta contes i taller de ratafia a Can Bisa, durant el matí i, a la tarda, a 2/4 de 6 es lliuraran els premis de la Rierada corresponents a l’any passat. Un cop fet el particular pregó de la Rierada i, com a novetat, l’escala birres, una prova que consistirà en edificar la torre de caixes de cervesa el més alta possible. Ja a 2/4 quarts de 9 del vespre, la Tropa Teatre farà el primer passi de l’obra Animals de companyia a la Sala Carrau. Abans de tancar el dissabte, i a 2/4 de 10 de la nit, tradicional penjada de l’ase Innocenci. Després, música a la plaça del Círcol.

L’endemà, diumenge 18 de juny, ioga matinal a la platja de Palomares que serà escenari, també, el popular Navega com Puguis, aquesta experiència en la qual tothom pot sortir a navegar amb qualsevol andròmina confeccionada de manera artesanal feta amb qualsevol objecte o material. Tornejos esportius, també, a la platja de Palomares. A la tarda, ballada de sardanes al Casal de Curació i nova representació de l’obra que estrena La Tropa Teatre.

Saltem, ja, a la Festa Major pròpiament dita. Divendres 23 de juny arrenca, a un 1/4 de 7 de la tarda, amb l’arribada dels gegants de Vilassar de Mar (en Pigat i la Lucia) a bord del Sant Ramon a la platja de l’Espigó de Garbí. Acte seguit, tradicional cercavila fins a la plaça de l’Ajuntament, on a les 7 del vespre, en Pere Guardiola, membre de la Comissió organitzadora del Centenari de la Unió Esportiva Vilassar de Mar, farà el tradicional pregó de Festa Major substituint la pregonera de 2022 que va ser la soprano vilassarenca Rosa Mateu. Després, tradicional arribada de la Flama del Canigó a la plaça de l’Ajuntament. En acabar, gran petardada i l’esperada actuació de la Sant Pau Rhum Band, que interpretarà La Rumba de Vilassar de Mar.

Altres actes destacats són el concurs de truites a l’aparcament del Patronat, per part de la Rierada, amb diferents concerts. En paral·lel, i a l’escola Pérez Sala, primer gran concert de Festa Major a càrrec de Versión Imposible.

Val a dir que Vilassar Ràdio, i de la mà de l’enorme Jaume Alsina -atenent també les moltes peticions que hem rebut- ens regalarà un espectacular fil musical per acompanyar-te en la teva Revetlla de Sant Joan. De 9 de la nit a les 5 del matí, el tindrem punxant. També estem en condicions d’anunciar que Jaume Alsina tindrà properament un programa a la nostra emissora.

I mentre escoltem la nostra sessió musical, som ja, al dia de Sant Joan, dissabte 24 de juny. Ens despertarem ben d’hora amb l’enlairament de coets, a les 6 del matí, des de la plaça de l’Ajuntament. A les 11, Solemne Ofici de Festa Major en memòria del naixement de sant Joan Baptista, amb la participació de la Coral Englantina i el Cor Parroquial Sant Joan. Seguidament, Monsenyor Vilanova beneirà les obres de restauració del campanar i les campanes tocaran el “Glòria”.

A la tarda del dia de Sant Joan, Jocs del món al Veral de l’Ocata i, a 2/4 quarts de 7, visita guiada per la ruta del patrimoni dels americans (amb aforament limitat). Sortida des de l’Espai Cultural Can Bisa. A la mateixa hora, Cercavila de les colles de l’AVAL i els Mansuets de Foc. L’inici serà a Can Bisa i el final a la plaça Pau Vila, on hi ha la torre d’en Nadal.

A partir de les 8 del vespre, i al Pérez Sala, un altre dels clàssics de la nostra Festa Major, amb el concert de la Principal de la Bisbal. A les 9 del vespre, i des de la plaça de l’Ajuntament, ballada de sardanes amb la cobla La Principal del Llobregat.

A 2/4 quarts d’11 de la nit, Correfoc de Festa Major, amb els Mansuets de Foc, de la plaça Picasso a la plaça del Círcol. I a 2/4  de 12 de la nit, segon concert de la Principal de la Bisbal,  que seguiran al Pérez Sala. Acte seguit, arriben els cap de cartell, amb Suu i Rock’N’Busto, tribut a Lax’n’Busto, des de l’ Escola del Mar.

Per la seva banda, la Rierada, i des del Patronat proposa paellada popular, actuacions de diferents punxadiscos.

Ens plantem, ara, al diumenge 25 de juny. Sisena Trobada de cotxes clàssics, a càrrec de Club Maresme Clàssics, a l’avinguda Eduard Ferrés, entre Montevideo i Riera d’en Cintet.

Una altra de les activitats que es repeteixen, any rere any: la Fira d’Americans que, un any més -matí i tarda- s‘ubicarà i es repartirà entre els carrers de Sant Joan i Anselm Clavé. Al punt de les 12 del migdia de diumenge, Pesca de llorito, a càrrec del Club de Pescadors de l’Espigó de Garbí amb la tradicional Subhasta cantada de peix, a la manera com feien els nostres rebesavis. A la tarda, de diumenge, i a 2/4 quarts de 5 de la tarda, visita comentada als principals elements patrimonials de l’Església Parroquial de Sant Joan, a càrrec d’Alexis Serrano, president des del Centre d’Estudis Vilassarencs. En acabar, es podrà visitar el campanar.

Més propostes? Partides d’escacs a la plaça del Comú de les Noies, exhibició de taekwondo a la plaça Tarradellas i campionat d’Scalextric al Pérez Sala. A les 7 del vespre, a la plaça del Barato, Festa Holi. A la mateixa hora, des de la plaça de l’Ajuntament, Exhibició castellera, a càrrec dels Capgrossos de Mataró, els Castellers de Cornellà i els Castellers d’Esplugues.

Entre les moltes propostes de diumenge al vespre destaca, per exemple, el Concert del Cor VilasSons, el Quartet Seasons i la Vilassar Big Band de l’Aula de Música, amb la col·laboració de Judit Neddermann, a l’escola Pérez Sala. També, exhibició d’acrobàcies en moto, a càrrec d’en Narcís Roca a la plaça Tarradellas.

Per acabar la jornada dominical, a les 10 de la nit, Festa màgica, a càrrec de Màgic Grup Maresme i a plaça Picasso. A les 11 de la nit, un altre dels clàssics a la nostra Festa Major, el “Va Parir Tour 2023” de Ràdio Flaixbac, a l’ Escola del Mar

Arribem ja, al dilluns 26 de juny, darrer dia de la Festa Major, Destaca, a les 6 de la tarda, el torneig de Futbol Bombolla, al camp de futbol municipal annex al Xevi Ramon. A les 8 del vespre, es despenjarà l’Ase Innocenci amb la presència del Pigat i la Lucía, a càrrec dels Mansuets de Foc i la Tropa Teatre. Tot seguit, cercavila, a càrrec dels Ssstrèpits de l’AVAL, des de la plaça de l’Ajuntament fins a la platja de Palomares. Allà, i a les 8 del vespre, Cremat de Festa major un any més, a càrrec de l’Agrupació Socialista de Vilassar de Mar. Abans  d’acomiadar en Pigat i la Lucía que marxaran, tal com van arribar, en el Sant Ramon. A les 9 havaneres amb el grup Barcarola, a la platja de Palomares.

Finalment, el darrer acte, a 2/4 quarts d’11 de la nit, Castell de focs d’artifici i anunci del sector guanyador de la Rierada amb el color del darrer petard, a la Platja de Palomares.