Festes de Castella-La Manxa, organitzades per l’Associació de Daimileños

Tot i que el programa d’actes de les festes de Castella-La Manxa se celebra, a la plaça del Barato, aquest divendres 31 de maig i dissabte 1 de juny, el passat diumenge al matí es va donar el tret oficiós a la programació festiva d’agermanament entre Vilassar de Mar i Daimiel amb el ja tradicional Torneig de Bolos Manxegos .Unes festes d’agermanament, organitzades per l’Associació de Daimieleños de Vilassar de Mar i Comarca, amb el suport dels dos consistoris, el nostre i el manxec, que es venen celebrant des de l’any 2001.

Aquest divendres 31 de maig, a les 8 del vespre cercavila amb la participació  de Mansuets de foc, Sssstrèpits, els Gegants i la pubilla i l’hereu de Vilassar de Mar. El recorregut? Plaça Tarradellas, per agafar l’esquerra per Mestral per anar a trobar avinguda Montevideo, entrar a la dreta per Lluís Jover, amunt per Sant Oleguer, esquerra per Jeroni Marsal per recuperar Montevideo i tombar a la dreta per Manuel Roca fins a acabar a la plaça del Barato.Epicentre de les festes que seguiran el mateix divendres després de la cercavila amb la rebuda institucional de regidors i regidores als locals municipals. Acte seguit, s’escoltarà el pregó a càrrec del vilassarenc Lluís Teruel.

Ja serà el dissabte 1 de juny quan la plaça del Barato bullirà d’activitats. A les 9 del matí, torneig de petanca i a dos quarts de 12 començarà l’elaboració de la tradicional caldereta manxega a càrrec del xef Pepe Montero. Plat tradicional que es degustarà al migdia a un preu de 5 euros la ració.

En Pepe porta més de 20 anys al capdavant dels fogons. No és un professional de la cuina, però volia col·laborar a les festes. Ell va ser qui es va atrevir. Això sí, perfeccionista de mena, els dos primers anys de la caldereta van ser assajos. Gairebé a porta tancada. Al tercer any van fer-la per al públic.La veritat és que aquest plat típic manxec vola. Literalment. El xef se sent molt satisfet. A la caldereta hi ha 140 quilos de xai i demanen a l’escorxador  que la portin trinxadeta. En Pepe ens ha explicat la recepta de la caldereta mamxega. Escolta-la:

Hores de preparació, sempre un punt caloroses, amb el foc i les altes temperatures que ja comencem a tenir en aquesta època de l’any. Un procediment, un ritual molt bonic de veure que atrau a molts vilassarencs i vilassarenques que acostumen sempre a preguntar al xef. Li agrada que la gent pregunti i s’interessi per com es fa.

Un cop païda la caldereta manxega, les festes d’agermanament entre Vilassar de Mar i Daimiel tornaran a arrencar a les 8 del vespre, i sempre a la plaça del Barato, rondalles de la Federació de Castella-La Manxa i degustació de productes típics de Daimiel com el xoriço, els formatges o la botifarra negra. El preu del tiquet és de 3 euros.

Per posar punt final a un dia tan intens, a partir de les 10 de la nit, música en directe a càrrec de la cantant Sheila.