“Fem Salut” tracta sobre el control de plagues que es fa al nostre poble
Amb l’estiu a la cantonada, com aquell qui diu, se’ns obre un món de relax, de calma, de vacances i de calor. Un temps, però, en el qual haurem de conviure amb un seguit de molestos veïns que proliferen per les condicions meteorològiques que tindrem en els propers mesos i que acostumen a fer-nos la guitza. Estem parlant de les plagues de paneroles o de mosquits. I, en especial, del sempre molest mosquit tigre amb les seves picades sempre agressives. En el nostre espai “Fem Salut”, dins del nostre magazín matinal “Parlant de Tot”, hem volgut conèixer què es fa, en qualitat de prevenció, des de l’Ajuntament de Vilassar de Mar, contra les plagues. Per parlar-ne, han visitat els nostres estudis la tècnica de Salut, Marta Casas, i Javier Téllez, que és el capdavant de l’empresa Ibertruck, l’encarregada del control de plagues al nostre municipi. I quan diem plagues parlem de paneroles, rates, coloms, mosquits o vespes. El nostre Ajuntament, apunta Casas, sempre realitza controls de plagues que s’accentuen en la primavera. No estem parlant d’exterminació, sinó de control. Aquesta és la responsabilitat del consistori.
Parlem de plagues quan la massiva presència d’aquests animals poden comportar un risc per a la salut pública. El que és evident, explica Téllez, és que encara estem arrossegant el canvi d’hàbits de molts d’aquests animals que van canviar els seus comportaments, tradicionalment nocturns, a diürns, pel confinament arran del coronavirus.
Se’ns convida, a vilassarencs i vilassarenques, a fer un bon ús de la via pública i del sistema de recollida de la brossa. Conductes incíviques poden alimentar, mai millor dit, la presència de plagues. Deixar restes d’aliments fora del contenidor pot provocar que apareguin rosegadors, que agafen els aliments que llencem.
Les rates, recorda el gerent de l’empresa Ibertruck, si no se les molesta, si no se les ataca, tendiran a fugir de nosaltres. No són animals agradables. Com les paneroles. Ara arribarà, de fet, com cada any, la seva millor època.
Apunta Téllez que una sola panerola o dues a casa no és sinònim de plaga. Si n’apareixen moltes, de cop, en el nostre domicili potser tenim, apunta, un problema estructural, com per exemple un desguàs obert, o una canalització o baixant que no tanca bé.
Sempre són necessàries les tasques preventives, que es fan sobretot a l’hivern, aixecant tapes de clavegueres.
En aquest sentit, cal remarcar que la responsabilitat de l’Ajuntament és a l’espai públic. A vegades, tenir clavegueres i embornals nets pot ser la raó de què aquests animals busquin altres indrets on situar-se. Poden entrar a les cases, tal com adverteix la tècnica de Salut Marta Casas, que ha destacat que les cases i edificis han de fer el seu propi control de plagues.
Ens avisen que, si veiem una rata a casa, que no agafem l’escombra i que ens posem en contacte amb una empresa especialitzada. Les rates són colonitzadores i busquen llocs en els quals els és fàcil trobar menjar.
L’empresa Ibertruck també s’encarrega de les vespes. Vespres i no abelles ja que aquestes, pel seu efecte pol·linitzador, són claus en el medi. En aquest cas, sempre es busca un apicultor que les reculli i no es maten mai.
Des d’Ibertruck fan retirada dels nius volàtils, que alguna vegada han trobat fins i tot en algun semàfor.
La tècnica de Salut recorda la importància de protegir i blindar les nostres llars. Hem de tenir els desaigües tapats, mirar que no hi hagi escletxes i posar mosquiteres.
I és clar, ens hem deixat pel final, amb permís de les paneroles, els reis de les plagues estiuenques, els mosquits que, en unes setmanes, recorda Téllez, ja els tindrem aquí, ja que són plaguesestacionàries, que, a mesura que van pujant les temperatures, van sortint dels seus caus.
I d’entre els mosquits, sempre alerta amb el de la varietat tigre. Més grans i amb picades més doloroses. Cal evitar aigua estancada a terrasses i jardins. Amb un dit d’aigua en tenen prou per al desenvolupament de les seves larves.
També es fa tractament preventiu en els focus de cries.
Pel que fa a mesures per prevenir que hi hagi mosquit tigre, Casas ha recordat que en les nostres llars, no ha d’haver-hi aigua estancada en testos a les terrasses.
El “Fem Salut” és una secció quinzenal que podem escoltar divendres sí, divendres no, dins del nostre magazín matinal, “Parlant de Tot i que compta amb la col·laboració de la Regidoria de Salut Pública, de les farmàcies del nostre poble i del CAP Doctor Masriera de Vilassar de Mar.