Dissabte passat se celebrava el Dia Mundial contra el Càncer. Des dels micròfons d’aquesta casa, de Vilassar Ràdio, en el marc del nostre magazín matinal “Parlant de tot“, vam tractar sobre el càncer de còlon i de la prova que es convida la població que compleix 50 anys.
Un entramat extens, un protocol complet, en el qual s’integren diferents actors que es van asseure al nostre estudi per tractar sobre prevenció, símptomes i factors de risc. El càncer de còlon és un dels que afecta més la població, tant pel que fa a homes com a dones, juntament amb els de pulmó i mama.
Van ser presents als nostres estudis Marta Casas, tècnica de Promoció de la Salut del nostre consistori, la metgessa de família del CAP Doctor Masriera, Isabel Moreno, el vocal del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Guillermo Bagaría, i una altra de les potes fonamentals en aquesta campanya de prevenció, les farmàcies, i en representació de totes les del nostre poble, Débora Jover, gerent de la Farmàcia Roca 1904.
Isabel Moreno va centrar-se en els factors de risc. Va explicar que a partir dels 50 anys el càncer colorectal augmenta i és aquí on entra el treball de detecció precoç, on es veu si el pacient té pòlips colorectals o no. Són factors de risc tenir colitis ulcesora, si algú de la nostra família ha patit càncer de còlon, el sobrepès, el sedentarisme, el tabaquisme…. Cal modificar la dieta i passar a fer dieta mediterrània.
Va tractar després sobre els símptomes. Un canvi de ritme a l’hora de fer de ventre pot ser un toc d’alerta, por exemple, d’estrat restret a tenir diarrea, o que les anàlisis clíniques indiquin que hi ha anèmia.
Des del Col·legi de Farmacèutics, Guillermo Bagaría, ens va parlar sobre la prova de detecció a la qual se’ns convoca, per carta, a tots i totes quan arribem als 50 anys. Detecta sang oculta a les deposicions.
Com funciona? Totes les persones, quan compleixen 50 anys, reben una carta de l’Institut Català de la Salut que els conviden a anar a la farmàcia a anar a buscar el kit de recollida de la mostra de femta. Els farmacèutics els hi expliquen com es fa la recollida de la femta. Quan es porta la mostra de femta a la farmàcia, és enviada al laboratori i, si es detecta sang en la femta, es truca a l’usuari perquè vagi a la consulta al seu metge de capçalera.
Des de les farmàcies es mostren molt satisfets del percentatge de gent que compleix amb la invitació de fer la prova diagnòstica. La meitat de la població, estadístiques en mà, es presenta a les farmàcies a recollir el kit de la prova. Un 40% d’homes i un 46% de dones. Caldria, però, eixamplar la diagnosi a l’altra meitat de població que, pels motius que sigui, fa cas omís de la carta.
Guillermo Bagaría ha fet una crida a la participació i ha recordat que en cas de dubtes, cal adreçar-se al farmacèutic o al metge de capçalera. L’objectiu, és clar, és arribar al 100%. Les farmàcies de Vilassar de Mar estan encantades d’informar-te.
Débora Jover ha animat a tothom que tingui 50 anys a participar-hi i ha subratllat que es tracta d’una prova no invasiva.Missatge tranquil·litzador. El circuit, el programa, el protocol és ràpid. Molt ràpid. Si els metges que cal una colonoscòpia, l’Hospital de Mataró cita a la persona en 10-15 dies per fer-li aquesta prova, que detecta si hi ha pòlips o no en els budells.
Aquest programa de detecció va arrencar ara fa una dècada. Un pas imprescindible i aconsellable per anticipar-nos al problema del càncer de còlon i disminuir la mortalitat.