Exposició “Una mirada LGBTI+ al món animal”

Quants sexes hi ha? Què és l’hermafroditisme? Com mostren els animals interès cap a altres individus i com s’emparellen? A aquestes i altres preguntes hi trobarem resposta a l’exposició “Una mirada LGTBI al món animal” que podem veure a la Biblioteca Ernest Lluch fins al 31 d’octubre.

En definitiva, reflexionar al voltant de qüestions com “què és una família?” o “què és el gènere?” Aquesta mostra, que arriba a Vilassar de Mar provinent del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, és comissionada per l’entitat Mirada LGTBI+.

En Joan Martí és un dels comissaris de la mostra i ha estat entrevistat al “Parlant de tot”.

 

Ens ha explicat que se’ns proposa un recorregut per la diversitat sexual del món animal amb perspectiva LGTBIQA+, allunyant-se dels estereotips i dels preceptes socials imposats per l’ésser humà.

Segons Martí, els animals viuen amb naturalitat i sense prejudicis les seves relacions afectives, sexuals i de gènere. Martí ha afegit que la diversitat sexual en el món animal sempre s‘ha donat d’una forma molt més  natural que en el món humà i ha posat com a exemple que  hi ha espècies que tenen moltes diversitats, com l’hermafroditisme  

12 panells conformen aquesta “Una mirada LGTBI al món animal”.

Exposició adreçada a tots els públics, amb textos curts i  entenedors. Estudiar aquestes relacions des d’una perspectiva molt més natural, diu Martí, que no des de la visió que ens arriba, sempre més normativa. L’objectiu és explicar i fer entendre que la diversitat és absolutament natural.

Recorda el comissari que quan no fa massa temps, per cert, els científics van descobrir relacions homosexuals entre els pingüins, es van afanyar a amagar-ho o a assumir que s’havien equivocat. La natura, destaca l’exposició, ens ofereix un munt de diversitats. Una de les més curioses, la dels peixos pallassos. Acostumen a viure en grups on hi ha un mascle, una femella i peixos una mica més joves; quan la femella mor, el mascle passa a convertir-se en femella i un dels peixos una mica més joves passa a convertir-se en mascle adult.

Per a Martí, les mirades cap a diferents relacions afectives i sexuals entre les espècies no s’han de fer des d’una mirada patriarcal. Recorda que l’exposició “Una mirada LGTBI al món animal”  ha estat més d’un any i mig al Museu de Ciències Naturals de Barcelona i que mostra unes realitats que no s’havien històricament explicat.

L’entitat Mirada LGTBI+ segueix treballant amb centres de coneixement, museus, planetaris i ara estan preparant la reflexió LGTBI+ amb el mar, col·laborant amb el Museu Marítim de Barcelona.

“Una mirada LGBTI+ al món animal” es pot visitar en l’horari d’obertura de la Biblioteca.