Exposició sobre la premsa vilassarenca de 1879 a 1990

El vestíbul de la Biblioteca Ernest Lluch està acollint una exposició sobre la premsa de Vilassar de Mar entre 1879 i 1990, organitzada per l’Arxiu Municipal del nostre poble i la mateixa biblioteca. Els fons que s’exposen procedeixen, per una banda, de donacions de ciutadans vilassarencs a l’Arxiu Municipal i per altra part del fons de revistes de la biblioteca municipal

Entre les publicacions que es presenten, hi ha “La Calàndria de la Costa”, de la qual es van publicar pocs números. Una altra de les revistes, és “L’Ona” , que es va començar a editar el 1926 i que comptava amb la participació dels estiuejants al nostre poble, que eren anomenats per alguns vilassarencs amb el sobrenom de “escarbatons”.

Una altra de les publicacions històriques que es poden veure a la mostra és “Llevat”, va començar a publicar-se el 1964 i de la qual es va editar una cinquantena llarga de números. Justament la tarda de la inauguració es va fer una taula rodona que va tractar sobre la història d’aquesta revista. Dos dels components de l’equip de redacció del “Llevat” van parlar-nos sobre aquesta revista mensual. Oriol Pera recordava que “Llevat” va néixer com a a circular interna per als socis de l’Ateneu Vilassanès. Manel Canyelles ens va parlar sobre com dividien la feina que comportava la redacció de la revista.

El fil conductor de la mostra són uns escrits sobre la història de la prensa local que va realitzar Damià de Bas per a la revista “Zerovuittresquaranta”, on figuren les fitxes de cada publicació i la seva descripció. Des de l’Arxiu Municipal i des de la Biblioteca Ernest Lluch s’han mostrat molt satisfets d’haver pogut organitzar aquesta exposició. La mostra es pot veure fins el 3 de novembre.

 

Àudio de l’entrevista  sobre aquest tema, emesa el passat divendres 5 d’octubre a “Parlant de tot”, presentat per Jaume Cabot: