Exposició sobre els 50 anys de trajectòria artística de Martí Rom al Museu Monjo

Cinc dècades de feina. El Museu Monjo acull, des d’aquest diumenge i fins al proper 12 de juny l’exposició Martí Rom: 50 anys de somiar, buscar i treballar l’art . Un artista polifacètic que s’ha passat la vida treballant i fen bona aquella sentència que resa “que la inspiració m’agafi treballant”. Al marge, i de la seva mà, el Museu Municipal de Vilassar de Mar estrena el seu cicle d’Art al carrer: dues obres de Rom, Els Guardians dels Somnis de la Nit, vigilen la Biblioteca Ernest Lluch de Vilassar de Mar.

Malgrat ser enginyer industrial (ha treballat, entre d’altres, a la Nissan i a la Renault), Martí Rom ha dedicat la seva vida al món de l’art des de múltiples arestes. No és fàcil poder-lo etiquetar. Des del més figuratiu a abraçar l’expressionisme després. Amb tota mena de materials: bronze, fusta, ferro i plom. A l’exposició hi ha unes cinquanta escultures que comprenen els seus 50 anys de trajectòria i totes aquestes etapes.

Les temàtiques que explora Rom són la vida, els viatges, l’arqueologia, la societat i la política; des de les coses més simbòliques fins a les més actuals.

A més de les escultures també hi ha una trentena de quadres, dividits entre dibuixos (que són esbossos d’escultures) i pintures més creatives. En un monitor al final de la sala es poden veure vuit accions o performances de l’artista.

Polifacètic i pencaire. Sempre nodrint-se de l’entorn. “L’artista ha de ser com una esponja,” sentencia. “Vas adquirint dels llocs on estàs, on vius o de la societat que tens al voltant. No pot ser igual una obra feta als anys 70 que una feta als 2000. O una feta aquí a Barcelona que una feta a Chicago.”

De la seva mà, el Museu Municipal de Vilassar de Mar estrena el cicle d’art al carrer. Dos guardians seus són, vigilants, davant de la Biblioteca i fins al 12 de juny. “M’agrada molt posar-los davant de la biblioteca perquè Els Guardians dels Somnis de la Nit no deixen de ser també Els Guardians dels Llibres, perquè els llibres són una part dels somnis,” anuncia en Martí. L’artista barceloní té l’opinió que totes les escultures haurien d’estar al carrer, perquè així “seria més fàcil i més agradable gaudir de les escultures passejant per la ciutat o pel poble.”

Fins al 12 de juny, al Museu Monjo, podem contemplar aquesta magnífica retrospectiva de cinc dècades de feina de l’artista Martí Rom. Un artista que agreix la tasca immensa del comissari de l’exposició i vinculat a Vilassar de Mar, Ramon Casalé