Exposició “Francesc Layret. El fil roig del catalanisme” a la Biblioteca

La Biblioteca Ernest Lluch presenta fins al 31 de maig l’exposició “Francesc Layret. El fil roig del catalanisme”, organitzada per la Fundació Ernest Lluch, amb el suport d’Aula d’Extensió Universitària de Vilassar de Mar i l’Ajuntament.

Comissariada per l’historiador Jordi Serrano, fa un repàs a la vida de l’advocat Francesc Layret que va dedicar la seva vida a la defensa dels treballadors i a la construcció d’una força política catalanista que representés a la classe obrera, i s’explica molt especialment les seves darreres 36 hores, 20 de les quals les va passar a Sabadell, abans que pistolers pagats per la patronal catalana acabessin amb la seva vida.

L’exposició comptarà amb un conjunt extens de fotografies i documentació originals de l’època procedents de diversos arxius públics i particulars, amb objectes, obres i mobiliari procedents dels fons del Museu d’Història i d’Art de Sabadell i de la família Rodríguez-Roda Layret, els quals en bona part es presenten per primera vegada en públic.

La mostra també comptarà amb l’aportació d’una il·lustració creada expressament per a l’ocasió de l’artista Xavi Torrent i també d’una obra nova de l’artista sabadellenc Werens inspirada en la figura d’en Layret, així com també s’hi podrà escoltar la veu de l’actor Jep Barceló donant veu al Layret polític i la veu de la cantant Teresa Rebull interpretant la cançó “Vint bales”, basada en la lletra del poema “A Layret” de Maria Mercè Marçal, gràcies a la col·laboració de la discogràfica Picap i de la Fundació Maria Mercè Marçal.

La inauguració de la mostra serà divendres 5 de maig i consistirà en una xerrada sobre Layret a càrrec de Jordi Serrano, comissari de l’exposició.

Cal destacar que el 31 de maig, darrer dia de l’exposició, hi haurà a la Biblioteca un Diàleg sobre “El món del treball i la precarietat avui”, a càrrec dels professors  José David Moral i José Luís Oyón.