Exposició de l’associació Projecte Tabassaye per mostrar tot el que fan al Senegal

La capacitat transformadora d’una petita ONG maresmenca que treballa al Senegal”. Aquest és el títol de l’exposició que, des del 3 de desembre, l’ONG Projecte Tabassaye presenta al Mercat Municipal de Vilassar de Mar amb la col·laboració de la Regidoria de Serveis Socials de l’Ajuntament. L’ONG mostra així tot el que porta fent des del 2017 al sud del Senegal, amb un projecte amb el qual ajuden al desenvolupament sanitari, econòmic i educatiu de la població. L’Ajuntament de Vilassar de Mar ve col·laborant amb l’associació des del 2019 en el desenvolupament d’aquest projecte tant econòmicament com ara en la promoció de l’exposició.

 L’ONG va néixer de la mà de dos germans, en Denis i la Griselda Fornés, després d’assistir a un casament a Tabassaye Manding i veure les mancances sanitàries que hi tenien quan algú es posava malalt o patia un accident. Quan arriben al poblat, de seguida perceben que la situació en què viu la comunitat és molt fràgil, amb el mínim necessari per subsistir. La primera nit de casament coneixen un home que porta diversos dies amb una infecció a la mà que no pot guarir per falta de mitjans. I l’endemà coneixen l’Ibrahima Diallo, un noi de 14 anys, amb les cames plenes d’úlceres infectades i cronificades des de fa més de 4 anys, i que tampoc pot anar al metge pel mateix motiu. En Denis i la Griselda decideixen dur aquestes dues persones al dispensari més proper, situat a 4 km. Fan el camí a peu amb els malalts i es fan càrrec del cost de les visites i els tractaments necessaris. Ràpidament corre la veu que els hostes europeus estan portant malalts al metge, i comença un efecte bola de neu: cada dia apareixen desenes de malalts davant la seva cabana, gent que necessita atenció mèdica. Conscients que ells sols no poden arribar gaire lluny, decideixen crear una estructura per sostenir el repte i actuar solidàriament. Així va néixer, la primavera del 2017, el Projecte Tabassaye.

L’exposició narra tot el que han fet des d’aleshores, accions dirigides a millorar les condicions de vida, fent especial atenció en l’àmbit de la salut, però també en l’educació i el desenvolupament econòmic dels habitants dels 11 pobles de la commune de Dabo, començant pels poblats de Tabassaye Manding i Sintiang Maodo, a partir de les seves prioritats. Es pot visitar al Mercat Municipal fins a l’11 de gener. en l’horari habitual de l’equipament: de 8 a 14 i de 17 a 20 hores.

Posteriorment, es traslladarà a la Biblioteca Municipal on es podrà veure del 12 al 31 de gener (ambdós inclosos). A partir d’aquí, l’exposició seguirà itinerant pels instituts de secundària del municipi.