Eva Arderius: “Tenia la necessitat de fer visible l’altra Barcelona”

La periodista Eva Arderius, presentadora de l’espai Bàsics” de Beteve va passar pel “Parlant de tot” per parlar-nos del seu primer llibre “Una altra Barcelona“, un relat periodístic que compta amb 10 històries que surten de les entrevistes que ha realitzat als protagonistes de les lluites veïnals d’una Barcelona oculta i en molts casos silenciada. Una realitat present no tan sols a la capital catalana, sinó que és, malauradament, present a molts pobles i ciutats d’Europa.

I és que l’autora ens explica que Barcelona no és tan sols el Passeig de Gràcia, les Rambles i els grans esdeveniments, també cal donar llum, visibilitzar i parlar de la Barcelona dels Filiberto, La Carmen, la familia Naya, etc., i tots els protagonistes del seu llibre.

La periodista decideix posar-s’hi després de conèixer i creuar-se en la seva feina amb persones que lluiten per les millores col·lectives, i que en la majoria de casos, si arriben a tenir presència als mitjans, és per un tall de veu de segons, calia donar-los protagonisme, reconèixer que ells són els “culpables” en molts casos dels canvis positius de la ciutat i que han aconseguit des de les associacions de veïns, hereves moltes d’elles, de la dècada dels 70 i en molts casos sorgides o ressorgides del moviment del 15M. Calia satisfer la necessitat de conèixer l’altra cara de la ciutat, la cara b.

L’Eva reconeix que li van posar fàcil, tothom coincideix que es viu una realitat que s’ha de conèixer, una realitat que diu que el 10% de veïns/es de Barcelona no poden pagar les factures de la llum, o que el lloguer en cinc anys ha pujat un 30%, o que els desnonaments, sovint de persones veïnes dels barris de tota la vida, estan a l’ordre del dia. Una realitat massa feixuga per l’administració que en molts casos, relata en el llibre, busca l’ajuda de les mateixes associacions.

Destaca que davant de totes aquestes situacions, fa temps hi havia persones que callaven per vergonya, per sort ara ha canviat i és que la gent s’ha organitzat, un problema individual s’ha convertit en un problema social, un problema de tots. D’aquesta manera destaca que els veïns que algun cop han estat ajudats, ara passen a ser part de les entitats veïnals que presten ajuda als més necessitats.

Va començar a treballar les deu històries el desembre del 2019, va acabar el febrer de 2020. Un llibre que havia de veure la llum per St. Jordi, però que ha estat víctima del confinament, per la pandèmia que, a més, assegura ha empitjorat els problemes de moltes persones que estan en lluita.

“M’inquietava molt l’opinió dels protagonistes, però les reaccions han estat espectaculars, sento emoció i agraïment. Eva Arderius, periodista.

A l’Eva l’ha apassionat l’experiència i no descarta tornar a escriure, però ara diu, vol gaudir d’aquest debut literari.

Gràcies, Eva!!