Especial “Parlant de tot”, dedicat al coronavirus, des de l’Hospital de Mataró

Aquest passat divendres 11 de desembre el magazín matinal “Parlant de tot” ha emès una edició especial dedicada monogràficament al coronavirus des de l’Hospital de Mataró, centre de referència de la nostra comarca en la lluita contra la Covid 19, el dia en què es complien nou mesos des del primer estat d’alarma.

Hem mirat el monstre a la cara, analitzant el coronavirus des de tots els angles possibles.

A l’espai han intervingut diferents persones convidades que ens han explicat, de   primera mà, les seves experiències en la lluita contra la covid 19, i s’han emocionat recordant els moments molt durs que els ha tocat viure. Tot seguit podeu escoltar el programa sencer.

Si voleu escoltar les entrevistes que hem realitzat, ho podeu fer de manera individualitzada en el següent reportatge.

Ramon Cunillera, Gerent del Consorci Sanitari del Maresme ha agraït a Vilassar Ràdio la realització d’aquest programa especial. Ha recordat que aquest any el consorci, on tenen representació l’Ajuntament de Mataró, el Consell Comarcal i la Generalitat, fa 20 anys, que dóna servei  a 27 municipis, 270.000 persones i 430.000 si tenim en compte la salut mental i adiccions.  Escolta l’entrevista a continuació.

El Dr Cunillera va confessar que en els 32 anys que és metge  mai havia viscut una situació així. Ha afegit que la varietat de  coronavirus que està afectat a tot el planeta no era coneguda fins aleshores i que l’escenari, causat per aquesta pandèmia, al que van fer front els hospitals era semblant al que es dóna en situacions de guerra.

Ramon Cunillera, Gerent del Consorci Sanitari del Maresme

Ha dit que després d’aquests mesos s’ha après molt, per exemple, com  es comporta aquesta malaltia i les estratègies terapèutiques per combatre-la i ha afegit es té tot el material per protegir-nos del virus. No hi ha un medicament específic per combatre el virus, ja que es desconeix l’etiologia.

“S’ha de tenir respecte, però no por a la malaltia però demano que la població no es relaxi en cap moment davant les mesures de protecció davant del virus. Ha estat molt dur però estic molt satisfet de la feina realitzada fins ara”. Dr Cunillera, Gerent CSDM

Míriam Serra, Cap d’Àrea d’infermeria de l’Àrea Bàsica de Salut Mataró Centre, ha estat la següent protagonista. Ha manifestat que aquelles primeres setmanes de l’epidèmia recorda moments molt intensos i forts. Els sentiments que regnaven eren por i dol. Escolta l’entrevista a continuació.

Es va emocionar quan el 8 d’abril, dia del seu aniversari,  va arribar al seu lloc de feina i els seus companys de feina havien posat una pancarta donant-li les gràcies per tota la feina que realitza

Míriam Serra, Cap d’Àrea d’infermeria de l’Àrea Bàsica de Salut Mataró Centre

Durant la primera onada, van haver de desprogramar i tornar a programar moltes visites, les llistes d’espera eren molt llargues, i la por de les primeres setmanes en què no els arribaven prou equips de protecció EPIS i van haver d’utilitzar bosses d’escombraries per fer patronatges d’EPI. La feina, ha recordat, era contínua durant tot el dia. No es va arribar a replantejar mai si deixava la feina o no, té molt clar que ha de seguir.

“Quan tornava cap a casa amb cotxe em sentia molt sola em recordava “El mecanoscrit del segon orígen”. També recordo els aplaudiments de les 8 de la tarda molt emocionada, però no oblidem que això no ha acabat i hem de seguir vigilant molt”. Míriam Serra, Cap d’Àrea d’infermeria de l’Àrea Bàsica de Salut Mataró Centre

Montserrat Rovira, Infermera d’Urgències de l’Hospital de Mataró, ens ha explicat què són les urgències i com va canviar tot aquells dies. Ha subratllat que aquelles primeres setmanes de la pandèmia les recorda com un malson. Escolta l’entrevista a continiació.

Tot es va viure de manera tan sobtada i inesperada, amb molta tristesa i va recordar que molta gent va col·laborar amb l’hospital amb donació de mascaretes, bates, quan els hi faltaven.

En el programa s’ha recordat Joan Pera, de Vilassar de Mar, que havia estat regidor a l’Ajuntament del nostre poble i havia format part de diverses entitats culturals. La familia Pera, durant el confinament, es va posar en contacte amb Vilassar Ràdio per agraïr l’acompanyament que va tenir durant els últims moments de la seva vida, en general per tot l’equip sanitari i particularment de la Roser, companya de la Montserrat que ho ha recordat emocionada.  

Montserrat Rovira, Infermera d’Urgències

En un dia les urgències de l’hospital poden atendre 300 persones, en aquells dies, sense gairebé accidents de trànsit i atencions per traumatologia es van centrar en d’altres malalties i sobretot en el Covid, ha recordat que es van dividir les urgències en dues àrees, una per pacients amb símptomes de coronavirus, i una altra per a pacients sense aquests símptomes.”No em sento “heroi ni heroïna” sinó que els que veritablement ho són totes aquelles  persones que segueixen les indicacions de les autoritats sanitàries i no posen en risc, amb la seva actitud, la vida d’altres persones”. Montserrat Rovira, Infermera d’Urgències de l’Hospital de Mataró,

Ramon Boixeda, cap de Medicina interna de l’Hospital de Mataró, ha assenyalat que aquesta branca de la medicina ha tingut un protagonisme especial en l’atenció a pacients amb símptomes de coronavirus. Boixeda prefereix el terme “Àrea d’Hospitalització”, ja que engloba els diferents serveis de l’Hospital que treballen en equip en la lluita contra la covid: Urgències, Medicina Interna, UCI, laboratori, etc. Escolta l’entrevista a continuació.

Boixeda assegura que guanyar la batalla contra la covid és un repte mèdic. Entén que hi hagi persones que, sense ser antivacunes, es facin preguntes i tinguin dubtes sobre l’efectivitat de les vacunes en les quals s’està treballant i ha recordat que les vacunes, l’igual que tots els medicaments, passen una sèrie d’assajos i rigorosos protocols abans de ser autoritzats per les autoritats mèdiques.

Ramon Boixeda, cap de Medicina interna

Boixeda ha explicat que encara que se li hagi perdut la por a la malaltia, no se li ha de perdre mai el respecte a la covid 19 i la gent no ha d’abaixar la guàrdia.

“Els que ens dediquem a la medicina interna som com els metges de familia, però dels hospitals i durant la pandèmia hem hem hagut d’agafar un protagonísme que no haguéssim volgut haver d’agafar mai”. Ramon Boixeda, cap de Medicina interna de l’Hospital de Mataró

Ha recordat, emocionat, que en més d’una ocasió pensava en el fet de ser pare i la por que tenia de patir la malaltia, pensant en els seus. Un sentiment general entre totes les persones que han passat pel programa.

Esther Aguirre, Infermera de la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l’Hospital de Mataró, ha explicat que a la primera onada de coronavirus es van triplicar les UCI, dues per a persones amb simptomatologia de covid-19 i una per a pacients sense aquests símptomes. Escolta l’entrevista a continuació.

Aguirre ha manifestat que aquella primera onada van viure-la amb sensació de por i de desbordament per la gran quantitat de pacients que hi havia.

Esther Aguirre, Infermera de la Unitat de Cures Intensives

Ha recordat que per accedir a l’UCI amb persones amb coronavirus porten un equip de protecció especial i ha afegit que en els darrers mesos han tingut molts pacients d’edat jove.

“A vegades pensem erròniament que aquest virus només afecta la gent gran i no!, hi ha gent jove que també es veu molt afectada.” Esther Aguirre, Infermera de la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l’Hospital de Mataró

El programa ha finalitzat amb el “Fem Salut” que cada quinze dies, els divendres, ens porta a parlar d’aspectes que fan referència a la salut del nostre poble. Aquest divendres, com no podia ser de cap més manera, hem parlat del ressò del coronavirus a Vilassar de Mar i la seva incidència des de l’àmbit assistencial com l’institucional amb totes les mesures que es prenen en l’ambit municipal. L’espai ha comptat amb la Regidora de Promoció de la Salut de Vilassar de Mar, Núria Arasa, la Tècnica de Sanitat, Marta Casas, l’Infermera i Directora adjunta del CAP Dr. Masriera, Alba Sanvicente i Jordi Altirriba, Doctor Farmacèutic de Vilassar de Mar. Escolta el “Fem Salut” a continuació.

El “Parlant de tot” ha agraït, d’aquesta manera, l’esforç i el treball dels professionals de l’Hospital de  Mataró que lluiten, des de fa nou mesos, contra el monstre des de primera línia de foc.

Els convidats també han escollit la música que ha sonat al programa, en concret, s’han emès les cançons que els convidats escollien en tornar a casa després de la feina, per recuperar forces per tal de poder continuar lluitant per guanyar la batalla a la pandèmia.

L’espai ha estat  conduït per Jaume Cabot, director de Vilassar Ràdio, ha estat copresentat per Joan Escofet i la conducció tècnica ha estat a càrrec de Xavi Puig. També agraïm la col·laboració de Cristina Serra, veu històrica de Vilassar Ràdio i a Maria Budó per la seva col·laboració en la locució de les falques promocional i internes del programa.