Especial “Parlant de tot” 3 anys de Covid

L’espai “Parlant de tot” ha emès aquest dilluns al matí un programa especial des de les instal·lacions del Centre d’Atenció Primària Doctor Masriera–Institut Català de la Salut-Àrea Metropolitana Nord,  amb motiu del tercer aniversari de la proclamació de l’estat d’alarma i del confinament, per la pandèmia del coronavirus. L’espai ha estat conduït per Jaume Cabot i Joan Escofet, sota la conducció tècnica de Xavi Puig. Hem fet la fotografia d’aquell moment.

Recordem que dies abans, el 25 de febrer de 2020, es detectava el primer cas de coronavirus a Catalunya. L’11 de març l’Organització Mundial de la Salut declarava la situació de pandèmia a tot el món, el 12 de març,  l’endemà, la Generalitat decretava el tancament dels centres escolars catalans mentre es perimetrava la zona zero de Covid a Catalunya: la comarca de l’Anoia. El 14 de març, l’Estat Espanyol decretava l’estat d’alarma i arrencava el confinament total de la població.

1065 dies després, paraules i expressions com “teletreball”, “reunions telemàtiques”, ”serveis essencials”, “toc de queda”, “gel hidroalcohòlic” ens quedaran marcades per sempre. I és que la vida, les feines i la salut canviaven, amb l’angoixa de no saber fins a quan.

CAP VdM (INSTITUT CATALÀ DE LA SALUT)

En aquesta primera taula hem volgut seure el principal centre d’atenció d’aquells dies. Aquelles persones en què vam confiar en situacions en alguns casos dramàtiques. Sense oblidar que tots i totes elles, també tenen família, amics i històries i preocupacions, se’ls hi va traslladar tota la pressió.

A la taula del CAP Dr. Masriera de l’ICS i amb la perspectiva de tres anys molt durs, hem compartit la primera mitja hora amb Roser Mas Fajardo del Departament d’Atenció a la Ciutadania i referent de gestió i serveis de l’EAP, Equip d’Atenció Primària, Alba Sanvicente Prados Infermera i Adjunta de l’EAP i Carme Viñes Silva, Metgessa de Família i Directora de l’EAP. En aquesta taula també, la persona que coordinava aquells dies el contacte permanent entre administració local i CAP, la Tècnica de Sanitat, Marta Casas.

ENSENYAMENT

Si diem i dèiem en aquells dies que va haver-hi unes persones que van aguantar el país, sobretot quan vam sortir del confinament, segurament no ens equivoquem de gaire o gens. Quan vam tornar a la semipresencialitat, tothom deia: com les escoles i instituts se’n vagin a casa ens confinen a tothom. Amb una normalitat extraordinària van aguantar la mascareta dins de classe, van donar en molts casos lliçons que els adults no tenim ben apresses i van fer que el país rodés. Són els nens i nenes. Mai els estarem prou agraïts i en definitiva a un altre col·lectiu, moltes vegades assenyalat, però que quan recordem aquells dies només els hi podem dir gràcies en majúscules, al col·lectiu de docents.

En aquest especial hem pogut seure aquí als nens i nenes, nois i noies, ni tan sols totes les docents i equips directius, però si una representació de tots ells que parlaran en veu de tots i totes. Lluís Rodríguez (Els Alocs) Laia Kotz (Pérez Sala) Marta Pons (Pere Ribot) i Rafa López, Cap de l’Àrea de Serveis Personals de l’Ajuntament que va ser l’enllaç entre administració local i centres d’ensenyament.

COMITÉ D’EMERGÈNCIES

El dijous dia 12 de març de 2020, a la tarda ens va convocar una reunió a l’Ajuntament de Vilassar de Mar, per presentar a les persones que estarien dins el Comitè d’Emergències. Un altre nom que vam aprendre aquells dies i que va prendre una rellevància que absolutament ningú creia en aquells moments. Calia prendre decisions, dures, importants, i és clar, sense uns precedents que es poguessin consultar.

Era la primera vegada amb més de cent anys que teníem una pandèmia al damunt. Hores i hores de reunions, punts de vista, en molts casos diferents decisions molt difícils de prendre, però el mateix nom ho indica, Comitè d’Emergències. Decisions excepcionals per temps excepcionals. Taula amb Damià del Clot Alcalde Vilassar de Mar, Marta Casas Tècnica de Salut, Lluís López, Inspector en Cap Policia Local i Rafa López Cap d’Àrea de Serveis Personals.

BRIGADA MUNICIPAL

Quan fem alguna festa, sigui quina sigui, gran o petita, quan es va a qualsevol acte, presentació, exposició, obra i servei, i arribem als llocs, sempre hi ha escenaris, megafonies, corrent elèctric, pintura, fusteria i el que faci falta. Ho tenim tan normalitzat, que poques vegades, per no dir cap, pensem que allò que tenim al davant ho ha muntat un col·lectiu de persones que en qualsevol estructura municipal és imprescindible.

Aquells dies, però de 2020, no tocava muntar escenaris, ni megafonies, tocava a enfrontar-se a una realitat, no estaven confinats, i tenen unes històries que fan que avui els hàgim volgut tenir asseguts amb nosaltres. Són els companys de la Brigada Municipal. Mingo Abril, Lino Muñoz, Florencio Capilla i Josep Salvador. Amb ells també Marta Casas Tècnica de Sanitat i enllaç aquells dies amb el personal de Brigada d’Obres i Serveis.

RESTAURACIÓ I COMERÇOS

Penúltima taula d’aquest especial “Parlant de totdes del CAP de Vilassar de Mar. Moment d’omplir el cistell i de parar taula, moment pel sector restauració i comerç. Per una banda, hem convidat a Manel Garcia, responsable de Can Manel del carrer St. Joan, ell, aquells dies, va poder continuar obrint el seu negoci, però no tan sols va obrir pels clients, també va fer un acte de solidaritat pensant amb els sanitaris i sanitàries.

Per altra banda, hem saludat a Toni Navas de Granja Navas de l’avinguda Eduard Ferrers, ell sí que va haver de tancar el negoci en aquells dies, ell va ser un dels molts que va haver de remuntar i va haver d’adequar-se a les mesures imposades al sector de la restauració, però avui amb ell, hem començat felicitant-lo perquè el negoci al qual ell sempre està al capdavant amb el somriure posat, fa vint-i-cinc anys.

VILASSAR RÀDIO

L’equip de l’emissora ha explicat en l’última taula del matí, què van fer, com van muntar els estudis en 4 domicilis particulars diferents, com al cap de 48 hores estaven emetent un informatiu “Especial Covid” que havia de durar quinze dies i que es va allargar cent onze dies i més de 400 hores de ràdio. L’equip de Vilassar Ràdio ha tancat aquest programa especial des del CAP de Vilassar de Mar.