Aquest dilluns, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, Vilassar Ràdio ha emès aquest dilluns al matí una edició especial del magazine “Parlant de tot” des de la unitat mòbil, ubicada davant del Mercat Municipal, amb motiu de la commemoració aquest 25 de novembre del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, Per a celebrar aquesta data, Vilassar de Mar està acollint des del passat 9 de novembre fins el 2 de desembre una vintena d’activitats, organitzades per l’Ajuntament i per les entitats Viladona i Assemblea Feminista de Vilassar de Mar
Ahir diumenge es va celebrar de 8 del vespre a 10 de la nit una marxa nocturna, organitzada per Assemblea Feminista de Vilassar de Mar, de rebuig a la violència masclista. El punt de sortida va ser la plaça de l’Ajuntament i va passar per diversos carrers de la localitat. Aquest matí hi ha hagut una parada de prevenció i sensibilització en matèria de violència masclista. A la 1 de la tarda s’ha realitzat una concentració i la lectura del manifest en rebuig a la violència masclista, davant del mural contra la violència masclista que la il·lustradora Marta Bellvehí ha creat arran del treball previ amb dones de Vilassar de Mar que han patit violència masclista, situat al carrer Escultor Monjo, entre Sant Ignasi i Santa Rosa de Lima
Al “Parlant de tot·”, emès de 10 del matí a 1 de la tarda, s’han realitzat entrevistes.
La primera entitat ha estat Viladona. Montse Centelles, en representació d’aquesta entitat, ha explicat que volien retre homenatge a les dones que han estat assassinades, que formen part de les estadístiques, i ha lamentat que no parin de créixer els assassinats per violència de gènere.
La segona entitat ha estat Assemblea Feminista de la nostra població. Zenaida Serrano s’ha mostrat molt satisfeta de com va anar ahir la marxa nocturna. Serrano considera que la societat en general està molt conscienciada en aquesta qüestió, però ha afegit que falta conscienciació en alguns àmbits com la justícia o els mitjans de comunicació en general.
Seguidament s’ha iniciat a les 11 del matí una taula rodona dels agents implicats en el circuit contra la violència masclista de Vilassar de Mar.En concret, han intervingut en representació del CAP Guillermo Masriera, Meritxell Ortiz, treballadora social i Núria Fortea, infermera; per part de la Policia Local l’agent Glòria, per part dels Mossos d’Esquadra les agents Blanca i Eli, i per part de l’àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament, la psicòloga Laura Garcia. S’ha explicat que en el que portem d’any 2019, els Serveis Socials de l’Ajuntament de Vilassar de Mar han atès 75 dones que han patit violència masclista. Serveis Socials, juntament amb la Policia Local, els Mossos d’Esquadra i l’equip d’atenció primària del CAP Doctor Masriera són els agents que formen part de la comissió contra la violència masclista integrada per diferents professionals que treballen de forma coordinada per la prevenció, sensibilització, detecció precoç, atenció i recuperació de dones víctimes de violència masclista i els seus fills i filles. Els Serveis Socials de Vilassar de Mar compten amb un servei específic d’atenció psicològica per a dones que pateixen o han patit aquesta problemàtica. De les 75 que han estat ateses, n’hi ha 11 que són menors de 30 anys i 8 que són majors de 65 anys. El gruix principal és de dones d’edat adulta, 21,3% d’entre 30 i 40 anys, 36% d’entre 40 i 50 anys i un 17,3% de dones que estan entre els 50 i els 65 anys. A més, s’ha atès en el programa Àgora a 11 infants, filles i fills de dones que han patit violència masclista. Àgora és un grup d’intervenció psicoeducativa que té com a objectiu principal abordar les conseqüències psicològiques i emocionals que s’han produït a causa de viure una situació de violència dins la família. Un altre recurs disponible per a casos de violència masclista és el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD). És un servei de titularitat municipal, situat a l’Escola Nàutica (c. Santa Eulàlia, 40), que garanteix l’accés de totes les dones a la informació, l’orientació i l’assessorament en totes aquelles qüestions que puguin ser del seu interès: àmbit laboral, social, personal, familiar, recursos públics i altres, fent especial atenció a la detecció de la violència masclista
Més tard, han continuat les entrevistes, després de la taula rodona, i s’ha comptat amb la intervenció de l’artista gironina Marta Bellvehí, que ha fet un mural de denúncia de la violencia envers la dona, a la carretera de Cabrils.Cristina Moncunill ens ha referit les seves experiències com a monitora del taller d’autodefensa organitzat per l’Ajuntament la tarda del 21 de novembre i ha explicat alguns dels consells que va oferir al taller.
Han estat entrevistades la regidora d’igualtat Montse Gual, que ha explicat que cal una major conscienciació de la problemàtica de la violència de gènere en el món de la justicia, i Laura Martínez, presidenta de l’Institut Català de les Dones, que ha explicat que la cultura patriarcal que hem heretat costa canviar i que cal canviar-la.
Pel que fa les activitats d’aquesta celebració, que són una vintena ,cal destacar, cinema, una marxa nocturna, xerrades, exposicions, un taller d’autodefensa així com activitats amb l’alumnat dels instituts. En concret, cal subratllar la feina realitzada amb l’alumnat de 1r d’ESO, que ha consitit en la representació teatral “Jugo jo”, peça de teatre/debat per treballar rols i discriminacions de gènere, a càrrec de TeDebat; la feina amb l’alumnat de 3r d’ESO, que ha consistit en teatre educatiu, amb l’escenificació de “Pq no contestes”, focalitzant aquells aspectes de les noves tecnologies que faciliten les relacions abusives, a càrrec de EdPAC, i la feina amb l’alumnat de 4rt d’ESO, que ha consistit en la representació teatral “La Corda”, peça de teatre/debat per reflexionar sobre la violència masclista entre els joves, a càrrec de TeDebat. Tallers de prevenció de violència masclista, a càrrec de Laura Garcia Roca, psicòloga de Serveis Socials.
A diferents entitats municipals, l’Ajuntament ha ofert tallers participatius de creació dins el projecte “Comunicació i espai públic: el punt de vista de les dones”, a càrrec de l’Observatori de dones als mitjans de comunicació.
Activitats que resten per realitzar:
Divendres 29 novembre
18.30 h Xerrada Identificació i curs de la violència contra la dona, de Meritxell Cabezón i Arbat, advocada especialitzada en violència de gènere i Drets Humans. S’abordarà la problemàtica des dels moments inicials, identificant les conductes i les respostes del sistema a aquestes. Sala d’actes Maria Gràcia Gelpí i Maltas de la Biblioteca Municipal. (Viladona)
20.15 h Inauguració de l’exposició fotogràfica “Muñecas”, del fotògraf uruguaià Sergio Sabini. Retrats de nines trencades o maltractades per denunciar la violència masclista. El nexe entre la denúncia i la fotografia són textos o relats de víctimes. Es podrà visitar del 22 novembre al 16 desembre. Biblioteca Municipal E. Lluch. (Viladona)
20.30 h Segona exposició de l’obra “Zapatos Rojos”. Entrada de la Biblioteca Municipal E. Lluch. (Assemblea Feminista de Vilassar de Mar)
Dilluns 2 desembre
18.30 h Xerrada de l’Espai Família: Hi ha joguines per a nenes? Hi ha joguines per a nens?, a càrrec de Laura Garcia Roca, psicòloga dels Serveis Socials de Vilassar de Mar. Cal inscripció prèvia a espaifamilia@vilassardemar.cat o bé al tl. 937506834. Biblioteca Municipal E. Lluch. (Ajuntament de Vilassar de Mar)
Escolta l’àudio del programa “Parlant de tot”