Es torna a fer el tractament d’endoteràpia per prevenir la plaga de processionària del pi

Per segon any consecutiu, la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilassar de Mar ha contractat un tractament d’endoteràpia per prevenir la plaga de processionària del pi de l’arbrat públic. El novembre 2019 es va fer el tractament d’endoteràpia per primer cop a Vilassar de Mar i el resultat va ser molt efectiu, ja que es va poder prevenir la plaga i no es van donar les infestacions de processionària que en anys anteriors els tractament tradicionals no havien pogut evitar.

L’endoteràpia vegetal és un mètode de tractament fitosanitari que consisteix en injectar en el tronc de l’arbre una substància fitosanitària que es distribueix per tot el sistema vascular de la planta i d’aquesta manera es combaten les plagues i malalties sense haver de fumigar i que, a més, permet focalitzar el tractament. L’endoterapia actua sempre sobre l’insecte (larva i/o adult) que s’alimenta de l’arbre, no sobre els ous que ja estiguin instal·lats.

Aquest tractament alternatiu és de baix impacte ambiental i menys agressiu per a l’arbrat que els tractaments convencionals.  A més, no té afectació per a la ciutadania. El producte fitosanitari, al ser injectat i no ser polvoritzat, no provoca riscos a la població ni cap necessitat d’evacuació de la zona on es realitza el tractament. Per tot això, el tractament es realitzarà en horari diürn.

El tractament d’endoteràpia per a reduir la incidència de la plaga de la processionària és preventiu i no assegura la seva eliminació. Enguany, es va començar a aplicar el 20 d’octubre i es preveu que s’acabi a finals de novembre.

El tractament, el cost del qual és de 17.553,42 euros (IVA inclòs), s’aplicarà a la tots els pins (213) i cedres (14) que són competència municipal, els quals es troben a av. Eduard Ferrés, parc de Ca l’Abril, plaça Calafats, plaça Joan Monjo i Pons, av. Montevideo, plaça Notari Arús, passeig dels Pins, escola Vaixell Burriac, escola Pérez Sala, cementiri municipal, Torrent de la Santa i plaça Mossèn Andreu Teixidó.

A més, els pins de les escoles Vaixell Burriac i Pérez Sala disposen d’anelles-trampa a la totalitat del pins des de 2017. Al Vaixell Burriac hi ha 52 pins i al Pérez Sala, 2. També hi ha anelles-trampa als 18 pins de l’entorn de l’escola Vaixell Burriac i l’institut Vilatzara, fins al camp de futbol. Aquestes trampes consisteixen en una anella que envolta el tronc del pi, de la qual penja una bossa plena de sorra. Les erugues, quan baixen del pi, passen obligatòriament per l’anella, on queden retingudes i cauen dins la bossa de sorra, on acaben morint. No hi ha cap feromona ni producte químic. Es tracta d’un sistema mecànic totalment ecològic.