Ernest Lluch, la personalitat de Vilassar de Mar més coneguda, segons Wiquipèdia

 

T’has preguntat mai quina és la persona més coneguda de Vilassar de Mar? Un geògraf finlandès, i recollint els motors de cerca de Wikipèdia i Wikidata, ha creat un mapa a través del qual es pot consultar quina és la personalitat més rellevant de tots els pobles del món. A casa nostra, a Vilassar de Mar, la personalitat més il·lustre; com a mínim la més buscada, és l’exministre socialista Ernest Lluch assassinat pel comando Barcelona de la banda terrorista ETA el 21 de novembre de l’any 2000. El geògraf que l’ha creat és Topi Tjukanov, que treballa com a dissenyador de mapes a l’empresa Mapbox.

D’aquesta manera, Ernest Lluch és, segons aquest registre, el vilassarenc més destacat i qui representa millor, a nivell mundial, Vilassar de Mar. Les dades de Wikipèdia i Wikidata queden reflectides en aquest mapa mundi segons la notorietat i les mencions. El mapa es pot visualitzar per nom de municipi o bé per les personalitats nascudes a cada lloc, i en aquest cas es pot restringir per àmbits: ciència, cultura, lideratge o esports. La informació recollida al mapa prové d’una base de dades amb 2,3 milions d’individus.

Ernest Lluch, a Vilassar de Mar la Biblioteca Municipal porta el seu nom i és seu de la Fundació que porta el seu nom, va néixer al nostre municipi el 21 de gener de 1937. Va ser economista i doctor en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona. Va ser portaveu del PSC al Congrés dels Diputats i ministre de Sanitat sota el Govern de Felipe González des de 1982 fins a l’any 1986. Reconegut seguidor del FC Barcelona, el vilassarenc va ser assassinat per ETA el 21 de novembre del 2000 a Barcelona.

Repassem el mapa? Hi trobem curiositats. Per exemple, que a nivell de l’Estat Espanyol, els personatges més rellevants són el pintor Francisco de Goya, el dictador Francisco Franco i l’artista Pablo Picasso. A Catalunya, els genials Salvador Dalí i Joan Miró copsen els llocs principals.

Anem baixant en aquest repàs? A Mataró, l’arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch lidera el rànquing, tot i que també hi destaquen l’actor de cinema per adults Nacho Vidal o Didac Vilà; exfutbolista que va militar a l’Espanyol i al Milan.

Pel que fa a la nostra comarca, els maresmencs més buscats són al Masnou, el jugador de bàsquet dels Cavaliers de Cleveland Ricky Rubio, l’exgimnasta Gervasi Deferr a Premià de Mar, la xef Carme Ruscalleda (Sant Pol de Mar), el futbolista del Como Cesc Fàbregas (Arenys de Mar) o el president de la Generalitat Pere Aragonés; nascut a Pineda de Mar.

El mapa mundi ens deixa altres curiositats. Com per exemple, que el personatge més conegut i buscat de Zanzíbar és el líder de Queen Freddy Mercuri, que el d’Honolulu és l’expresident dels Estats Units Barack Obama o que l’actor Keaune Reeves és el més cercat del Líban; ja que va néixer a Beirut.

Fes la teva cerca des d’aquest enllaç en el mapa