Entrevistem a Julià Poveda, del col·lectiu “Seguretat a Vilassar de Mar”

Vilassar de Mar és un poble segur. De fet, en negre sobre blanc, ho diuen tant les estadístiques com els informes de seguretat. És a dir, el nostre municipi no té unes ràtios anòmales pel que fa a delictes. Ara bé, ja fa temps que un nombrós grup de pares i mares de preadolescents i adolescents s’ha aixoplugat en un grup de watshapp. I és que, segons ells i elles, els seus fills i filles, i per extensió, les famílies, perceben una sensació d’inseguretat a Vilassar de Mar. Des d’aquesta casa n’hem parlat abastament en dues edicions de “La Tertúlia Política” i els representants d’aquest col·lectiu, que s’anomena “Seguretat a Vilassar de Mar”, ja ha mantingut dues reunions amb el govern per escatir la situació. Hem volgut donar veu, en el nostre magazín matinal  “Parlant de tot” a Julià Poveda, un dels representants d’aquest col·lectiu, format per unes 800 persones.

Com a un dels administradors del grup, Poveda ha remarcat que s’han pogut apreciar alguns canvis importants: més presència policial als nostres carrers especialment, remarca, després de la primera reunió que van mantenir amb el govern.

Després de la segona trobada, però, parla de desencís. Ha explicat que van sortir  desencantats,  ja que pensaven que el govern tindria un paquet de mesures i aquest paquet de mesures era inexistent.

Ha assegurat que volien explicar el que ells i elles captaven dels seus fills i filles. Creuen que els efectius actuals de la Policia Local són, al seu entendre, al dia d’avui, insuficients.

Han demanat més inversió en Policia Local, i una dotació pressupostària en seguretat una mica més important. Ha afegit que calculen que la ràtio de policia és del 0’6 i escaig, per cada mil habitants.

Els hem preguntat sobre l’origen del grup. Una notícia falsa, un fals apunyalament. Poveda ho admet i assegura haver demanat,  i demanarà, les excuses que siguin necessàries però insisteix en què, al darrere, hi ha un problema. Ara bé, tot i reconeixent que les ràtios són normals, insisteix en la sensació d’inseguretat.

El problema, i coincideix amb la Policia Local, és no denunciar. Una altra mesura que també defensen és obrir una oficina de la Policia Local al centre de Vilassar de Mar ja que, segons han dit, la comissaria és molt lluny del nucli. Es troba al Polígon dels Garrofers.

Opinen que el fet que la comissaria de la Policia Local estigui lluny del nucli urbà fa que a la gent li costi desplaçar-se fins allà per presentar una denúncia.

No deixa d’animar, tal  com fa la Policia Local, a trucar i a denunciar, dues accions que queden registrades. Poveda demana constantment això en aquest grup de watshapp en el qual, diu Poveda, es vetlla perquè no es publiqui res inventat i que, sobretot, diu, no es generi alarma social.

Pel que fa a les persones que formen part d’aquest col·lectiu, ha explicat que hi ha una gran majoria de gent que forma part d’aquest grup no intervé i estan allà per tenir informació, per ser informats i que hi ha una petita minoria de gent que sí intervé en el grup.  

Poveda ha recalcat que admeten haver vist, en les darreres setmanes, més presència policial, especialment a la zona de l’estació de trens de Renfe. Ha subratllat que hi ha altres punts calents a Vilassar de Mar. Assegura que és la informació que reben, a casa, dels testimonis directes dels seus fills i filles preadolescents.

Poveda manté que els nens i nenes saben qui són les persones que els intimiden o els furten. De fet, assegura que la Policia Local sap, perfectament, qui són i que els van dir que tenen localitzats a molts d’ells. Ara bé, el problema,  planteja, potser són les lleis actuals, i s’ha mostrat partidari de revisar la legislació vigent.

Sap que la sensació d’inseguretat no és exclusiva de Vilassar de Mar. Que, per desgràcia, és present arreu. Però, és clar, a ells i elles, el que al cap i a la fi els importa, és el que passa en els nostres carrers i places.

En aquest sentit, s’ha afanyat en subratllar que són apolítics i que no tenen ni la més mínima intenció de fer política. Parlen amb el consistori actual com ho faríem amb un altre, d’un altre color polític, rebla.

Els abordem, també, a banda de les fake news, per qüestions més perilloses que han sobrevolat el grup de pares i mares. Patrulles veïnals organitzades per defensar els preadolescents o dotar-los, per exemple, de xiulets per fer-los servir si se senten intimidats. Poveda aposta pel sentit comú i remarca que s’ha expulsat gent del grup per propostes fora de tota magnitud legal.

Ha agraït les intervencions de la Policia Local en dos punts calents, dels quals ells van avisar a la Policia: just davant de l’establiment Núvol Dolç i a la rampa del pavelló Paco Martin. La presència policial, explica Poveda, ha eliminat la presència, en aquests llocs, de grups que persones que intimidaven o furtaven. Ja no hi són.

Com a futures mesures, assegura Poveda que seguiran sent, diu, observadors de la seguretat a Vilassar de Mar i que no descarten encetar una recollida de signatures. En aquest sentit, recorda que en el grup de watshapp circulen formularis anònims per tal que les famílies apuntin, documentin i expliquin el que els ha passat. Validesa legal, zero -admet- però bona font d’informació de primera mà. Com la Policia Local, anima a presentar denúncia.

Un dels motius que, potser, fan que no es denunciï tant com s’hauria de fer, esgrimeix, l’excés de burocràcia. Acaba explicant que altres mesures que han proposat al govern, per tal d’enfortir la seguretat, és recuperar la figura de l’agent cívic o, fins i tot, la del tradicional sereno.

Recorda, grava’t i apunta’t el telèfon de la Policia Local de Vilassar de Mar, al 93 754 10 20

(Imatge: Primera reunió del grup “Seguretat a Vilassar de Mar” amb el govern i la Policia Local)