Entrem a l’Hort Social de Premià de Mar

Coneixem un projecte solidari de la mà de l’Hort Social de Premià de Mar. Una superfície de 8.000 m2 que, de la mà de Càritas, produeix aliments frescos per a les persones amb risc d’exclusió social o aturades de llarga durada del municipi que hi treballen i hi col·laboren mentre es formen recollint la collita per a l’autoconsum.

Els excedents, l’any passat van arribar a produir 15.000 Kg, els distribueixen des del Centre de Distribució Solidària d’Aliments de Premià de Mar. N’hem parlat des del programa “Volem saber” de Vilassar Ràdio, que presenta i produeix Joana Hernández.

Tot plegat va arrencar l’any 2015. En Pere Fabrés era voluntari de Càritas i veient la precarietat de tantes persones que ho passaven malament va començar a pensar en la idea.

La proposta es va presentar a l’Ajuntament premianenc que es va interessar ben aviat en el projecte. Es va buscar una finca, tasca complicada en un municipi com Premià de Mar. I es va trobar la de Quim Rossell. El consistori de la població veïna es va encarregar de finançar l’Hort Social al cent per cent. 

Fabrés ha explicat que els voluntaris de Càritas ho treballen, el Centre de Distribució Solidària d’Aliments  de la Parròquia de Sant Maria ho reparteix i el consistori paga subvenció al projecte.

També reivindica la importància de produir producte fresc (ceba, alls, enciam…) que no acostuma a arribar a la gent necessitada, ja que se’ls acostuma a subministrar alimentació envasada

Posa la vista enrere i recorda quan van començar amb 500 m2 i ara ja en tenen 8.000. Agraeix la feina desinteressada de dos companys seus, en Carles Garcia i en Joan Sagués. Aquest últim detalla quin perfil de persones pot accedir a l’Hort Social de Premià de Mar. Derivades dels serveis socials premianencs: persones amb risc d’exclusió social degut a la seva precarietat. N’hi ha també derivades de Caritas.

Amb una producció, com destaca Sagués, ja important. L’any passat es van recollir 15.000 Kg de productes (tomàquets, carabassons, patates…)

Els excedents es desvien al Centre de Distribució Solidària d’Aliments de Premià de Mar i altres institucions com el CotolengoCàritas Mataró o la Xarxa d’Aliments del Baix Maresme.

Ara estan desenvolupant una nova idea: un sistema de beques per a la gent amb risc d’exclusió i aturats que s’hi comprometin, sota una assegurança de la Fundació Pere Tarrés.

I és que el nou objectiu que es plantegen és oferir aquestes persones, un cop formades, a empreses del sector que necessitin personal, és a dir, el retorn al mercat laboral ordinari.

Celebren que vagin sota el paraigüa de Càrites, que els facilita enormement la feina, diuen, i fan una crida a entitats, persones físiques o empreses que vulguin col·laborar.

I és que l’Hort Social de Premià de Mar és una gran família com li agrada destacar a en Carles Garcia.

Espectacular iniciativa sorgida de l’Hort Social de Premià de Mar