En marxa la campanya “Llogant el teu pis, tu hi guanyes”

“Llogant el teu pis, tu hi guanyes”. Núria Arasa, regidora d’Habitatge, Promoció de la Salut, Serveis Socials i Gent Gran de l’Ajuntament de Vilassar de Mar i Marc Bosch, conseller delegat del Servei a les Persones del Consell Comarcal del Maresme, han parlat a l’espai “Parlant de tot” de Vilassar Ràdio sobre aquesta campanya que arriba al nostre municipi. L’objectiu és augmentar la borsa de lloguer social, a preu digne, al nostre municipi mentre s’ofereixen bonificacions als propietaris que cedeixin el seu habitatge a aquesta proposta.

Des del Consell Comarcal, Marc Bosch subratlla que la campanya es troba en un moment molt complicat ja que la pandèmia del coronavirus ha contribuït a incrementar la fractura social originant desproporcions molt grans entre els preus de lloguer dels pisos i els salaris. I és que, en els darrers sis anys, a Catalunya el preu de l’habitatge de lloguer ha augmentat en un 30%, mentre que els salaris han crescut un magre 1,4% de mitjana.

Per això, des del Consell Comarcal del Maresme neix aquesta campanya que aterra al nostre municipi. Es tracta d’augmentar  nombre d’habitatges a la bossa de lloguer. Ara mateix hi ha 40 habitatges, repartits en 13 municipis de la comarca i 5 d’aquests habitatges estan a Vilassar de Mar.  

En aquest sentit, l’Ajuntament del nostre poble s’ha bolcat amb la proposta del Consell Comarcal. Núria Arasa ha explicat que al nostre poble els pisos de lloguer estan a uns preus “que van pels núvols”  i la idea de l’Ajuntament és “utilitzar totes les eines de què disposa l’administració perquè els habitatges vagin tenint un preu de lloguer “molt més assequible”.

Una mesura que, és clar, també posa l’ull en els pisos turístics que hi ha al nostre poble. El consistori està treballant en el pla especial que regularà aquest tipus d’habitatges, ha avançat que hi haurà una altra moratòria de les llicències de pisos turístics i ha afegit que des de l’Ajuntament es donarà als propietaris de pisos l’opció de la borsa d’habitatge assequible. Arasa ha explicat que volen animar als propietaris de pisos a optar per l’opció de la borsa d’habitatge assequible

També cal tenir en compte, com recorda Marc Bosch des del Consell Comarcal del Maresme, que un pis desocupat genera molts maldecaps als propietaris. Bosch ha explicat que l’administració ofereix serveis de mediació i també una assegurança.

Núria Arasa ha explicat que la proposta ja va entrar en el ple extraordinari del nostre consistori i que conté interessants bonificacions per als propietaris, com una bonificació del  95% de l’IBI per a les persones propietàries de vivendes que posin les posin a la borsa d’habitatge assequible.

L’alt preu dels pisos de lloguer al nostre municipi  i la crisi econòmica per la pandèmia del covid-19  ha agreujat la situació, provocant moltes desigualtats socials.  Des de Serveis Socials de l’Ajuntament s’estan atenent aquests casos. Han augmentat moltíssim les demandes d’ajuda de subministrament d’alimentació. Hi ha 300 expendients nous relacionats amb aquests tipus de situació, entre els de persones que mai havien demanat ajuda a Serveis Socials i els de persones que havien deixat de sol·licitar ajudes perquè havien normalitzat la seva situació a i l’estan demanant de nou.    

Ara, l’Ajuntament de Vilassar de Mar treballa per tal que l’oficina que gestiona l’habitatge assequible, del Consell Comarcal del Maresme,  pugui tenir delegació al nostre municipi. Tot era a punt, però la pandèmia ho ha endarrerit. De moment, hi ha visites setmanals. La voluntat, com explica Arasa, és donar les màximes facilitats a vilassarencs i vilassarenques, apropant l’administració el més possible, per reduir les angoixes econòmiques que provoca la pandèmia

La campanya “Llogant el pis, tu hi guanyes” ofereix serveis de mediació i assegurança entre tots els actors que intervenen en aquesta mesura que busca reduir el preu del lloguer i afavorir  l’accés a l’habitatge a preu digne.

Escolta l’entrevista a Marc Bosch i Núria Arasa en aquest enllaç