En marxa la campanya de vacunació contra la grip

Avui, persones majors de 60 anys, col·lectius de risc i embarassades ja han començat a rebre les primeres punxades de la campanya de vacunació de grip i covid.

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ja va obrir, dimarts passat, la programació de cites per a la vacunació simultània contra la grip i la covid, que ha arrencat avui. Com novetat, enguany, s’inclou la vacuna de la grip per a les persones fumadores i infants d’entre cinc mesos i 6 anys d’edat.

En concret, ja poden rebre les punxades les persones majors de 60 anys, les que tenen condicions de risc, les dones embarassades, les persones amb immunosupressió o els professionals sanitaris, sociosanitaris i altres serveis considerats essencials i crítics. En canvi, donada la situació epidemiològica actual i la immunitat de la població, la vacuna no està justificada en persones que no formin part d’aquests col·lectius.

Aquest any, a més, també s’inclou la vacuna de la grip per als fumadors i, per primera vegada, per a tots els infants d’entre sis mesos i cinc anys que rebran una única dosi injectable. El motiu és que aquest grup d’edat és un dels que més pateix la infecció i, a més, aquesta malaltia produeix un nombre important de visites als centres de salut, hospitalitzacions i ingressos per complicacions, especialment en els més petits.

A l’Estat Espanyol, i en menors de cinc anys, cada any hi ha 50.000 casos de grip diagnosticats a l’atenció primària, 4.000 hospitalitzacions, 800 casos greus, 250 ingressos a la UCI i vuit defuncions intrahospitalàries.

Tant l’Organització Mundial de la Salut com el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties recomanen aquesta vacuna als infants i, de fet, 12 països europeus ja l’han introduïda. Una altra de les novetats d’aquesta tardor ha estat la introducció de la immunització contra la bronquiolitis per als nadons, que ja ha començat.

Per vacunar-se cal demanar prèviament cita prèvia. Es pot fer a través de  La Meva Salut, al web www.citasalut.gencat.cat. o bé directament al CAP. Tot i que el període prioritari de vacunació és fins a finals de desembre, tant la vacuna de la grip com la de la covid estaran disponibles fins a finalitzar la temporada estacional, el març del 2024

(Imatge: Campanya de vacunació contra la grip-Web Catsalut)