Els voluntaris de l’Arxiu Municipal parlen sobre la revista Fides

Els voluntaris de l’Arxiu Municipal de Vilassar de Mar Armand Brossa, Teresa Sierra, Eduard Rabal i Núria Bosch han visitat novament l’espai “Parlant de tot”, com fan periòdicament. En aquest cas ha estat per a parlar sobre la revista “Fides”. Brossa va explicar que els fundadors de la revista van ser els integrants de l’associació cultural local Vilasara Stelo, i que bona part de la redacció estava escrita en idioma esperanto i la resta en català.

Sierra ha posat en context històric aquesta publicació, i ha recordat que es va publicar des d’abril fins a octubre de 1909, quan es van produir els fets de la Setmana Tràgica. Rabal va explicar per què l’esperanto no va aconseguir ser un idioma internacionalment acceptat com a llengua de comunicació entre persones de diferents països i cultures, i també ha recordat la figura del pedagog masnoví Francesc Ferrer i Guàrdia.

Rabal també ha repassat el contingut d’alguns números de la revista, i com a exemple, s’ha referit a la noticia publicada a les pàgines de Fides de la petició per part de Vilassar Stelo i altres entitats culturals que l’antiga plaça Vella passés a anomenar-se “plaça Àngel Guimerà”, canvi de nom que va tenir lloc durant la festa major de 1909.

Bosch ha repassat alguns anuncis que hi havia com el de la Farmàcia Roca quan estava ubicada al carrer del Carme i ha recitat algun dels poemes que contenia.

Àudio de la secció, sobre la revista FIDES: