Els vilassarencs destinem, de mitjana, 1.060 euros al mes per pagar el lloguer

Compte amb l’informe del Consell Comarcal del Maresme que s’ha donat a cònèixer recentment. Quan els experts recomanen destinar un màxim del 30% dels ingressos al lloguer d’un habitatge, les famílies a Vilassar de Mar fan un esforç, de mitjana, del 52% per pagar les mensualitats. L’esforç òptim, segons la mitjana de renda del nostre municipi (que és de 2.000 euros) hauria de ser de 603 euros i vilassarencs i vilassarenques hi destinem, segons aquest informe, 1.060 euros. Al Maresme, de mitjana, el lloguer s’emporta, exactament, la meitat dels ingressos familiars. Vilassar de Mar és on, de mitjana, el m2 construït és més car: 3.888 euros per m2, en cas d’obra nova.

Segons l’informe sobre el comportament del Mercat Immobiliari del Maresme corresponent a l’any passat, observem com la nostra comarca, exactament com passa amb les dades de l’atur, presenta un panorama dispar. Tenint en compte la recomanació dels economistes de no passar del 30%, a la nostra comarca la forquilla és amplia. Tot i la mitjana del 50% en els 30 municipis, l’espectre va del 38,51% d’Òrrius i als 77,81% de Sant Vicenç de Montalt.

Després de Sant Vicenç de Montalt detectem una gran graella de municipis maresmencs que superen, amb escreix, la mitjana del 50%. Insistim, 20 punts més del que seria òptim. Hi trobem  Cabrils, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Iscle de  Alella, Caldetes,Calella, Dosrius, ElMasnou, Mataró, Montgat, Premià de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Santa Susanna i Vilassar de Mar.

A l’altra banda, Òrrius i Tordera són els municipis on l’esforç familiar per al pagament del lloguer és més reduït, un 38,51% i un 41,01% respectivament.

Comptat i debatut, el preu mitjà del lloguer al Maresme augmenta més d’un 7% en un any i se situa en 833 euros, una xifra que obliga els maresmencs a un esforç econòmic massa elevat. De fet, els registres mostren que el preu mitjà del lloguer al conjunt de la comarca es va situar en tancar el 2023 en els 833,45 euros mensuals, un 7,25% més que l’any anterior.

El mateix estudi apunta que els lloguers i les compres d’habitatges van baixar notablement durant l’any passat en relació a 2022. En total es van registrar 12.953 moviments immobiliaris, el 57,22% s van ser contractes de lloguer i el 42,78% restant compravenda.

El nombre de lloguers (7.412) és la xifra més baixa des de 2009. Recordem que va ser l’època de l’ esclat de la bombolla econòmica i de la crisi. Les compravendes (5.541) encara van caure més, en concret un 16,4%, caiguda molt més accentuada que al conjunt de Catalunya. on es va registrar un increment del 5,8%.

El 88,4% de les transaccions de compravenda han estat d’habitatge de segona mà per un 11,6% d’habitatge nou. 

Un altre aspecte de l’estudi a ressaltar és que Vilassar de Mar és el municipi del Maresme amb menys sòl vacant hi ha, només superat per Premià de Mar. Sòl vacant és la superfície de parcel·les urbanes sense edificar. Al nostre poble és del 7,4% molt lluny del rècord maresmenc, que ostenta Montgat amb un 43,6% de la seva superfície.

Tiana és el municipi amb el preu per metre quadrat més elevat del Maresme (5.042,12€/m²) i Tordera, la localitat on, de mitjana, el metre quadrat és més econòmic (1.401,54€/m²). 

En canvi, d’entre els municipis maresmencs de més de 5.000 habitants Vilassar de Mar és on, de mitjana, el metre quadrat construït és més car (3.888,9€/m²) i, també lidera el rànquing, quan l’habitatge és de segona mà (3.690,88€/m²).

Notícies relacionades

Tornen amb força les Festes del Veral de l’Ocata
Ahir, última tertúlia política de la temporada
La mostra de Maria Freser al Museu Monjo es prorroga fins al 25 d’agost
La gimnasta Tània Gener recorda Atenes 2004 mentre somia amb Los Angeles 2028