Els pagesos vilassarencs han participat en les manifestacions en defensa del sector, a Barcelona i Mataró

Els pagesos n’estan tips. Han dit prou i han pujat dalt dels tractors per protestar pel munt d’impediments que tenen per fer la seva importantíssima feina per a tots nosaltres. Segurament, esperonats pels agricultors francesos han ensenyat a la societat les seves queixes.Hem volgut saber si els pagesos de Vilassar de Mar han participat en aquestes tractorades, com està el sector i, sobretot, si hi ha futur. N’hem parlat amb en Llorenç Vila, president de l’Agrícola de Vilassar de Mar.

Ha assegurat que el sector està molt cansat i que han hagut de sortir als carrers i a les carreteres. Pagesos de casa nostra, de Vilassar de Mar van desplaçar-se a Mataró, primer, i a Barcelona, després.

Ha manifestat que els pagesos vilassarens que hi han pogut anar a les manifestacions, hi han anat.

De primera mà, hem volgut saber, exactament, quines són les reivindicacions de la pagesia.

Ha subratllat que la Unió Europea els posa molts problemes, en canvi, productes de països tercers poden entrar en el mercat comú, procedents de països on la normativa que s’ha de complir és diferent  a la de la Unió Europea.

A més, excessiva burocràcia que els obliga a multiplicar per tres la paperassa, per a la Unió Europa, per al Ministeri i per a la Generalitat. La solució seria la mateixa normativa per a tots els productes que es distribueixin en el territori de la Unió Europa i la finestra única en la qual es pogués tramitar tot, de cop,  des d’un mateix lloc.

Vila celebra que hagin tingut el suport incondicional de la societat. Tenen bona premsa en general. Ara bé, creu que els pagesos haurien de sentir aquest suport cada dia, tots els dies de l’any, no només quan hi ha manifestacions. Ha subratllat que si es té aquest suport constant de la societat, al final es té el suport de l’administració.

Li hem plantejat al president de l’Agrícola de Vilassar aquesta situació que es dona: una bossa de plàstic 12 cèntims, un quilo de taronges, 15 cèntims. Ens ha explicat que si en un supermercat un quilo de taranges costa uns cèntims més que en un altre supermercat, al final ho comprarem en aquest altre supermercat, però, en canvi, no ens queixem si entrem en un bar i ens cobren tres euros per una cervesa.

Optimista de mena, creu que la pagesia té futur. En aquest sentit, ens remarca que, en les imatges que hem vist durant les tractorades, hi ha molts pagesos i pageses joves

Ironitza sobre les dacions preses, a cuitacorrents, per la Unió Europea per mirar de maquillar, un xic, la situació del sector primari.

Ha manifestat que “ara resulta que hi ha una moratòria de 10 anys, amb una sèrie de normatives que s’havien d’implementar ràpid i corrent”. Té la percepció que les decisions es prenen en un despatx, sentats en una oficina, sense trepitjar el terra.

Abans de marxar dels nostres estudis, Vila fa una crida a Vilassar de Mar. Que ens acostem, tots i totes, als pagesos

Seguirem, ben atents, l’evolució de la situació per la qual passen els i les pageses, especialment, de casa nostra.