Els Mossos alerten sobre l’increment d’estafes a internet

Actualitzar els protocols de seguretat dels nostres aparells electrònics, instal.lar contrasenyes i operar en pàgines segures són alguns conselles que els Mossos d’Esquadra han donat de cara a eixugar el repunt d’estafes via internet que, sembla, que darrerament s’ha donat. El caporal Joan, de l’Oficina de Relacions amb la Comunitat de la Policia Catalana, creu que aquest augment, que existeix, “és causa d’un augment de les compres on line”.

Per tal que hi hagi estafa, ha d’haver-hi un engany. A vegades, per la vida que portem, no parem massa atenció als protocols de seguretat dels nostres aparells. “No som conscients del poder que tenen els nostres mòbils o tauletes”, diu.

Les estafes que més han repuntat són les que ens poden arribar des d’Internet. El caporal Joan alerta de situacions que s’han donat en pàgines com wallapop. També insisteix en la modalitat del phising. Rèpliques exactes de pàgines conegudes que ens demanen les nostres dades bancàries. Tot plegat, deriva en una nova modalitat de phising que darrerament s’està donant. Especialment, afecta els correus electrònics i els empresaris

Compte amb els menors

Compte amb els que tenim menors a casa. Sovint, els nostres aparells tenen les contrasenyes recordades. Els petits i les petites, operen amb els nostres aparells i poden comprar qualsevol cosa. Per això, el caporal Joan “insisteix en actualitzar protocols de seguretat”.

Nous models d’estafes online

I, de cara a les estafes d’internet, compte amb un tal Paul que es defineix com a operari de Microsoft i que demana les nostres dades bancàries. Compte, perquè com alerta el caporal Joan, aquesta argúcia també l’utilitzen estafadors que es poden posar en contacte amb nosaltres en nom de grans empreses com Endesa o diferents entitats bancàries.

El caporal Joan recorda dos aspectes claus: ser conscients que tots podem caure en una estafa, a vegades tendim a pensar com a víctimes a col·lectius com menors o gent gran, i a no donar ni dades personals ni bancàries a tort i a dret.