Eleccions al Parlament de Catalunya-Vilassar de Mar

Seguiment informatiu de la jornada d’eleccions al Parlament de Catalunya, d’aquest diumenge 14 de febrer:

-21’15: Estem encara pendents de conèixer la xifra global de persones que han exercit el seu dret a vot, al nostre poble

-20’20h: Albert Fernández, cap en funcions de la Policia Local, ha explicat que la normalitat ha estat la tònica general de la celebració de la jornada electoral durant tot el dia al nostre poble

-–18h: Ha votat el 52’19 % de les persones que poden exercir el seu dret a vot, quan en les  en les darreres eleccions al Parlament, celebrades al 2017, a  aquesta hora la participació era del 71’59 %. %. És a dir, la participació ha baixat fins a les 18h un 19’4 %.

13h: Ha votat el 25’96 % de les persones que poden exercir el seu dret a vot, un 12’39 menys que en les darreres eleccions autonòmiques. En els últims comicis al Parlament van votar fins a aquesta hora el 38’75%.

10 del matí: A ¾ de 10 del matí s’havien pogut constituir ja les 23 meses electorals dels sis col·legis electorals a Vilassar de Mar per aquestes eleccions al Parlament de Catalunya. A Vilassar de Mar poden exercir el seu dret al vot 15.803 persones. Els col·legis estan oberts fins a les 8 del vespre.

Només s’ha produït una incidència en un col·legi electoral: en concret, a l’Escola del Mar, on una de les persones convocades per formar part d’una de les meses s’ha personat i ha manifestat que marxava. La Policia ha aixecat acta, ha informat a aquesta persona de les conseqüències legals que pot tenir la seva acció. Una altra persona ha estat qui l’ha substituït.

 La tònica d’aquestes primeres hores de la jornada electoral ha estat la normalitat.

Des de la Policia Local, Albert Fernández, ha explicat que en cada col·legi electoral hi ha un agent que vetlla perquè no hi hagi problemes d’ordre públic i perquè es compleixin les mesures de seguetat anticovid 19 com la distància física entre persona i persona. Estan en coordinació amb els Mossos d’Esquadra, la Policia Local cobreix cinc col·legis electorals i els Mossos  d’Esquadra un.  

Mercè Gobartt, la secretària de l’Ajuntament, ha explicat que en aquests comicis s’ha produït un increment d’al·legacions, en relació a eleccions d’anys anteriors. Ha subratllat que la Junta Electoral Central de zona ha resolt més de cent al·legacions referides a Vilassar de Mar . La feina municipal ha consistit en notificar aquestes al·legacions. Les darreres notificacions es notificaven ahir al migdia.Gobartt ha explicat que hi ha una novetat legislativa, referida a la mobilitat dels suplents i ha afegit que la Junta Electoral ha decidit que per a la constitució de meses no es pot recorrer a voluntaris. Gobbart ha explicat que a cada col·legi hi ha un representant de l’administració.

———————————————————————

El Pavelló Paco Martín (tant la pista interior ubicada a la Carretera d’Argentona, 105 com la seva pista annexa ubicada al carrer Santiago Rusiñol, 92) , l’Escola del Mar (carrer Jeroni Anyè 2-18),  l’institut Pere Ribot (carrer Santa Eugènia 62-72), la Biblioteca Ernest Lluch (carrer Santa Eulalia 66-80) i el pavelló poliesportiu de la Bòbila (avinguda Arquitecte Eduard Ferrés 190-206) són els sis col·legis electorals de Vilassar de Mar

Hi ha 23 meses repartides en els col·legis electorals: al pavelló Paco Martínez (pista interior i annex) 10 meses; al poliesportiu La Bòbila , 5 meses; a l’institut Pere Ribot 4 meses; a la Biblioteca Municipal, 2 meses; a  l’Escola del Mar 2 meses.

Per tant, es cauen de les anteriors cites electorals el Vaixell Burriac, el Museu Monjo i l’escola Pérez Sala. Aquest canvi ve motivat per la pandèmia del coronavirus que obliga canviar l’anterior model i apostar per nous recintes de votació àmpliament ventilats.

Totes les persones que, fins ara, votaven a l’Escola del Mar es reparteixen, atenció, entre la pista interior del Pavelló Paco Martín, ubicat a la carretera d’Argentona 105 i la Bòbila, situada a l’avinguda Eduard Ferrés 190.

Els vilassarencs i vilassarenques que dipositaven el seu vot a l’Institut Pere Ribot, que tradicionalment era el col.legi electoral de Vilassar de Mar en el qual hi votava més gent, han d’anar , segons districtes, a l’Escola del Mar (c/ Jeroni Anyè 2), a la Biblioteca (c/de Santa Eulàlia 66-80). Un cop treta aquesta pressió, alguns veïns i veïnes poden seguir votant al Pere Ribot tal i com han fet sempre.

Els votants que tenien el Museu Monjo com a referent, han de votar a la pista interior del Pavelló Paco Martín. La pista exterior del pavelló Paco Martin absorbeix tots els vilassarencs i vilassarenques que, fins ara, anaven a votar a l’escola degana de Vilassar de Mar, el Pérez Sala.

Finalment, el Vaixell Burriac deriva tota la seva pressió al poliesportiu de la Bòbila de l’avinguda Eduard Ferrés.

Pel que fa al procés de les votacions, de 9 del matí a les 12 del migdia s’ha establert una franja preferent per a col·lectius de risc (persones majors de 65 anys, persones amb diabetis, hipertensió, obesitat mòrbida o alguna malaltia crònica (cardiovascular, hepàtica crònica, pulmonar crònica, renal crònica, neurològica, neuromuscular crònica, immunodeficiència congènita o adquirida o càncer, dones embarassades) i una altra franja  de 7 a 8 per aquelles persones que guarden aïllament domiciliari per ser positius per coronavirus, contactes estrets de casos confirmats o aquells amb símptomes que siguin sospitosos de tenir covid-19. En canvi, tots els ciutadans que no siguin de risc i que no estiguin aïllats pel coronavirus tenen la major part de la jornada electoral per poder anar al seu col·legi: de 12 a 19 h. Tot i que totes aquestes franges horàries són només recomanacions, les autoritats apel·len a la responsabilitat ciutadana i demanen complir-les.

Per a darrera hora de la jornada electoral, doncs, els membres de les meses s’han de posar equips de protecció EPI.

Els membres de les meses estan separats per un metre i mig. No poden tocar el DNI dels votants i l’han de comprovar a distància o bé en una safata. Als votants se’ls recomana que portinel vot preparat de casa. L’acte de dipositar el vot s’ha de fer en solitari amb l’excepció de les persones dependents.

Documentació necessària per votar:
– A l’hora de votar, cal portar un document acreditatiu: el DNI, el carnet de conduir, el passaport o la targeta de residència.

Recomanacions per votar amb seguretat:

-Porteu el sobre de votació preparat de casa

-Abans d’anar a votar consulteu quin és el vostre col·legi electoral i mesa de votació

-Consulteu les franges recomanades de vot

-Eviteu anar acompanyats a votar, si és possible

-Recordeu l’obligació de dur mascareta . Si no, no es podrà accedir al centre de votació

-Respecteu la distancia de seguretat a les cues de l’exterior i interior del local electoral. Cal respectar la distància mínima d’un metre i mig.

– Desinfecteu-vos les mans a l’entrada del col·legi electoral. Cal fer ús del gel hidroalcohòlic. Eviteu el contacte amb altres persones

  • Entreu al col·legi amb el sobre de vot i la vostra identificació preparada

– En acabar, no us quedeu pels volts del col·legi electoral per evitar aglomeracions

– Recordeu portar la targeta censal per saber a quin col·legi i a quina mesa voteu.

– Al col·legi electoral hi haurà  cartells que informen on es troba cada mesa electoral.

– Als col·legis electorals, hi ha personal de l’Ajuntament per informar a quina mesa correspon votar

Al web i l’aplicació, a l’app, de l’Ajuntament també es pot consultar a quin col·legi i mesa us toca votar voteu (enllaç amb el cercador de l’Institut Nacional d’Estadística).

Així doncs, compte amb tota aquesta informació i recomanem llegir-nos bé les targetes electorals que hem rebut a les nostres bústies per definir on haurem d’anar a votar, segons els nostres domicilis, ja que la situació canvia, per culpa de la tercera onada de la Covid 19.