El voluntariat, principal consulta al Servei de Mobilitat Internacional del Maresme

El 57% de les consultes que durant l’any passat va atendre el Servei de Mobilitat Internacional Jove del Maresme van ser sobre qüestions relacionades amb el voluntariat. Els i les joves cerquen millorar l’idioma, fer currículum o adquirir competències transversals i interculturals. El Servei de mobilitat internacional jove del Maresme està impulsat per 24 ajuntaments i coordinat pel Consell Comarcal. El seu objectiu és assessorar i orientar els i les joves que volen fer estades a l’estranger. El Servei ha  organitzat la mostra  itinerant “Reptes: Joves del Maresme en els règims de mobilitat”, que del 20 de març al 2 d’abril es podrà veure a la Biblioteca Ernest Lluch de Vilassar de Mar.

El Servei ha experimentat un important creixement tant pel que fa a les assessories presencials que s’han doblat respecte a altres anys, com a participació en els diferents tallers que es programen.

El volum més important de joves que demana informació i assessorament per fer una estada a l’estranger es situa en la franja dels 16 als 25 anys d’edat. El 28% té estudis universitaris; el 25% ha acabat batxillerat; el 23% té estudis d’ESO; el 22% ha fet cicles de formació i el 2% acredita només estudis primaris. En la distribució per sexes, guanyen les dones. Percentualment representen el 65% del total d’usuaris del Servei.

Dels 4 blocs temàtics dels què informa i orienta el Servei als joves: voluntariat, estudis, feina i turisme alternatiu, el de voluntariat és el que ha despertat en principi més interès. El 57% de les peticions d’informació han estat relacionades amb aquest àmbit. De fet, el Servei de Mobilitat internacional jove del Maresme és entitat oficial d’enviament de voluntaris a través del programa Erasmus + de la Unió Europea. Els i les joves veuen en els programes de voluntariat una oportunitat de fer una estada curta durant les vacances, o bé un projecte més llarg, després del estudis per millorar l’idioma estranger, fer currículum, adquirir competències transversals i interculturals, o aconseguir contactes en una primera arribada en un país estranger.

Els majors de 25 anys per la seva banda, focalitzen el seu interès en major mesura vers al món laboral. L’aspiració de marxar a l’estranger per trobar una feina ha estat el 20% del total de les motivació per marxar i els estudis han representat el 8%. Només l’1% s’ha interessat per conèixer les ofertes de turisme alternatiu; el 3% ha demanat informació sobre la tramitació a l’hora de viatjar i el 10% ha demanat informació específica d’un país determinat. Els països anglosaxons són els més sol•licitats, però també s’ha notat un increment de la demanda sobre Alemanya i Noruega.

El Servei de mobilitat internacional jove del Maresme està descentralitzat i presta assessories presencials en 5 punts de la comarca: Mataró, Malgrat de Mar, El Masnou, Pineda de Mar i Vilassar de Mar. Tot i això, realitza diferents accions en els municipis que ho sol·liciten. L’any passat van passar 357 joves pels tallers als instituts que es van programar a Mataró, Vilassar de Mar, El Masnou, Òrrius i Arenys de Munt.

Des del Servei de mobilitat internacional jove del Maresme consideren que la millor forma d’explicar als i les joves les diferents alternatives d’estades a l’estranger i el que poden aportar a nivell individual és a través de les experiències personals. Amb aquest objectiu s’ha muntat una exposició que recull en diferents formats l’experiència de 8 joves maresmencs que expliquen en primera persona la seva vivència. Sota el títol de “Reptes: Joves del Maresme en els règims de mobilitat”, l’exposició tindrà un caràcter itinerant. Ja es pot visitar a Palafolls (fins el 16 de març). Del 20 de març al 2 d’abril estarà a la Biblioteca Ernest Lluch de Vilassar de Mar i el 5 d’abril es presentarà a Mataró.

Formen part del Servei de Mobilitat Internacional Jove del Maresme els següents municipis: Alella, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Calella, Canet de Mar, El Masnou, Malgrat de Mar, Mataró, Montgat, Òrrius, Palafolls, Pineda de Mar, Premià de Dalt, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Tiana, Tordera, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar.