El vilassarenc Xavier Valbuena participa des d’avui a l’expedició “Pol Sud sense límits”

presentacio-expedicio-pol-sud-la-caixa-1.jpgEl  vilassarenc Xavier Valbuena, juntament amb Eric Villalón i Jesús Noriega participa des d’avui dimarts en una expedició cap al Pol Sud, organitzada pel Programa de Medi Ambient i Integració Social de la Fundació “la Caixa”, que té per objectiu demostrar la capacitat de les persones amb discapacitat i realitzar la primera campanya científica de recollida de mostres en una àrea de 250 km del continent antàrtic. Valbuena va presentar aquesta expedició el passat 4 d’abril a l’Ateneu Vilassanès en el transcurs d’una xerrada organitzada per Bricbarca i Centre d’Estudis Nàutics de Vilassar de Mar, amb la col.laboració de l’Ajuntament de Vilassar de Mar, el Museu de la Marina i l’Ateneu Vilassanès.  Ahir es va fer la presentació d’ aquesta expedició a Barcelona, amb la presència del president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, el director general de la Fundació “la Caixa” Jaume Lanaspa i els tres expedicionaris.
expedicio-pol-sud-entrenaments-groenlandia-1.jpgPer primer cop a la història un grup de discapacitats intentarà arribar al Pol Sud. Emprant tan sols els seus propis mitjans i sense ajuda externa s’han proposat avançar per una de les zones més remotes, fredes, ventoses i perilloses del nostre planeta. Els membres de l’expedició hauran de recórrer 250 km arrossegant un trineu de 60 kg a 40 graus sota zero i suportant vents catabàtics de fins a 300 km/h.

membres-expedicio-pol-sud-os-la-caixa-1.jpgXavier Valbuena va perdre una cama fa vuit anys en un accident de trànsit, Eric Villalón només té una visió d’un 5% i a Jesús Noriega li falta una mà des del naixement. Tots tres, juntament amb dos guies experts en terres polars, passaran tres setmanes a l’Antàrtida.
Però tot i que el viatge s’inicia avui, fa un any i mig que l’aventura va començar. Durant aquest temps, els joves s’han entrenat per aconseguir la fita en les millors condicions físiques i psíquiques. L’entrenament ha consistit a passar unes hores dins una cambra de congelació a 25º C sota zero per tal que el cos s’adapti al clima antàrtic, i a «esquiar» sobre la sorra de la platja durant dues hores diàries arrossegant un pes superior a 60 kg, que és el que pesa el trineu que portaran en l’expedició.

Leave a Reply