El vilassarenc Ivan Bustos, protagonista de la campanya contra les lesions medul·lars a l’estiu

Cada any, i les dades augmenten, des de l’Hospital de la Vall d’Hebronde Barcelona, tracten entre dues i cinc persones que han patit una lesió medul·lar greu per una capbussada a platges, piscines i rius. Sempre és bo recordar que cal divertir-se, però amb seny.

Recorda que l’aigua pot ser tan dura com el ciment. Aquest és el lema de la campanya que han arrencat des de l’hospital de referència de Catalunya i que té al vilassarenc Ivan Bustos com a protagonista. Va patir una lesió gravíssima, no per imprudència sinó per accident. Ens podria passar a tots i totes.

Ara que tenim l’estiu al damunt, vacances escolars, campus…. és bo gaudir del mar, de les piscines i dels rius. Però, si us plau, molt de compte. Sempre pot haver-hi una pedra amagada o es pot patir una greu lesió medul·lar en segons quines imprudències natatòries.

Era el juliol de 2018 i l’Iván no va fer cap mena d’imprudència. Ha explicat que estava amb la seva parella a la piscina, amb mig cos dins de l’aigua,  i va fer el gest de capbussar-se. En aquell moment va notar un cop molt fort a les espatlles i la cama no li tirava. A l’hospital de Mataró van veure el que hi havia i el van enviar a l’hospital de la Vall d’Hebron.

El doctor Segura és metge de la unitat de lesions medul·lars de l’hospital de referència de Catalunya. Ha manifestat que, quan no és una imprudència, la persona que pateix les lesions va mirant d’acceptar, a poc a poc, el que li ha passat.Els metges esperen a què el pacient pregunti, ja que això vol dir que estarà psicològicament preparat per escoltar el que se li digui. L’Ivan, tenia un pronòstic complicat d’inici. Li van dir que no s’aixecaria de la cadira. Ara camina amb l’ajuda d’una crossa.

Segura ha explicat que si un pacient té algun problema a nivell vertebral perquè hi ha una fractura i per sota no hi ha mobilitat ni sensibilitat, el pronòstic de recuperació, de que es produeixin millores, és molt baix, del 5 %; si el pacient nota que per sota té una mica de mobilitat i sensibilitat, el procés de recuperació és molt més alt.

El doctor explica el perquè s’ha engegat aquesta campanya. No està prohibit tirar-se a l’aigua, recorda. Però s’ha d’anar amb molt de compte. On ahir hi havia tres metres d’aigua, avui potser n’hi ha mig. Es tracta d’una campanya enfocada a diversos tipus de riscos: quan se salta contra una roca, contra l’aigua i contra la sorra. Per exemple, com quan algú quan corre per la sorra i es llença a l’aigua, contra una onada, pensant que hi ha més profunditat o  quan algú es llença a la piscina sense haver calculat correctament la distància de profunditat. Compte quan ens llancem a la piscina i l’aigua està absolutament en repòs, ja que l’aigua en repòs pot ser tan dura com el ciment, ja que influeix la tensió superficial de l’aigua.

Al nostre protagonista, al vilassarenc Ivan Bustos, la vida li va canviar radicalment aquell mes de juliol. Degut a la lesió medular no pot treballar. Pel que fa a les activitats culturals on acostumava a participar, va haver de demanar ajuda psicològica en veure que no podia portar els gegants.

L’equip de psicòlegs també va de la mà dels metges. Als pacients els entren les pors, els dubtes… Tant de les persones accidentades com de les seves famílies.

A l’Ivan també el van ajudar a tornar a entrar en una piscina. Curiosament, i per la lesió medul·lar, del coll cap a baix no reconeix la temperatura

Aquests tipus de lesions creixen a l’estiu i acostumen a afectar joves d’entre 15 i 35 anys. El doctor Segura ha recordat que a l’hospital atenen molts pacients que queden tetraplègics després de saltar des d’una roca.

Escolta aqui l’entrevista realitzada a l’espai “Parlant de tot” al doctor Segura i a Iván Bustos en aquest enllaç.