El vilassarenc Damià del Clot novel·la la vida de quatre universitaris a “Absolut taronja”

L’editorial Columna acaba d’editar la novel.la de l’advocat i escriptor nascut a Vilassar de Mar Damià del Clot, “Absolut taronja”, amb la que va guanyar el premi Fiter i Rossell d’Andorra. El títol fa referència al nom del combinat que solen demanar els protagonistes. L’Àlex, la Jana, el Dante i la Sandra, universitaris, comparteixen pis a l’Eixample barceloní, i tenen tot el temps del món per divertir-se, diners per gastar i un munt d’aventures intenses per viure plegats. Drogues, alcohol, sortides, festes i sexe són els ingredients de la novel.la. La història es desenvolupa de setembre a juny, un curs acadèmic que els canvia la vida.

Del Clot escriu el català tal com el parla. Les seves influències, però, són anglòfiles i llatines pel que fa a la música i la literatura, i europees, quant al cinema. El so críptic de Nick Cave & The Bad Seeds, el crits punk de The Clash, la sobrietat estètica de Claude Chabrol, els sòrdids retrats de Jaime Bayly i el realisme de les lletres d’Andrés Calamaro, són algunes de les referències de la cultura pop que sobrevolen escenes efervescents, que es succeeixen sense fre en una Barcelona postmoderna, hedonista, nocturna i rabiosament actual. Barris com el Born, el Raval o l’Eixample, i espais com l’Omm o el Blue Monday, són testimonis d’una acció que passa ràpida, com en una pel•lícula.

Del Clot, especialitzat en Dret Constitucional, ha publicat un llibre jurídic sobre la figura del Conseller Primer i “L’espai nacionalista a Catalunya (1999-2006): Crònica d’un enfrontament” (2007), finalista del premi d’assaig Francesc Ferrer i Gironès. El debut en la ficció ha estat “Notes d’un viatge a l’infern” (2009), premi de narrativa Vila Ametlla de Mar. Del Clot és regidor d’ERC a Vilassar de Mar.

Leave a Reply