El sí a la independència de Catalunya guanya el referèndum a Vilassar de Mar

El Sí a la independència de Catalunya ha guanyat en el referèndum d’autodeterminació que es va celebrar ahir diumenge 1 d’octubre de 2017 a Vilassar de Mar, 8.002 vots (90,6 %). Va haver-hi 557 vots en contra (6’3%), 195 vots en blanc (2’2%), i 80 vots nuls (0’9%). El nombre total de persones que van votat a la nostra població va ser de 8.834 persones.

 

La mobilització ciutadana va ser la protagonista des del començament de la jornada. A molts punts de Catalunya va haver-hi càrregues policials que es van saldar amb més de 800 persones ferides, tot i que aquest no va ser el cas de Vilassar de Mar, on la jornada es va viure amb calma tensa pels continus rumors que la policia nacional o la guàrdia civil poguessin entrar als col•legis.

 

Vilassar Ràdio va emetre butlletins horaris al matí i a la tarda, un informatiu de mitja hora a la 1 de la tarda i un ampli espai informatiu de gairebé dues hores entre les 8 i les 10 del vespre, en el qual vam contactar amb les forces polítiques que tenen representació al consistori per valorar la jornada. Totes les forces van participar-hi, excepte Ciutadans, que va explicar que de moment no farien declaracions.

 

En representació del govern:

 

ERC-VdM diu Sí, Ángel Font, va fer ahir un balanç positiu del desenvolupament de la jornada a Vilassar de Mar. “La jornada ha sigut excel•lent, sense incidents”, va destacar. Font va condemnar l’operació policial a diferents ciutats de Catalunya i les va titllar de “salvatjada” i “vergonya”.

 

En representació de Gent per Vilassar de Mar, Joan Roca, va destacar la il•lusió i les ganes de votar de la gent a Vilassar de Mar i va qualificar de “desproporcionada i en contra de la voluntat democràtica d’exercir el dret a decidir” l’actuació policial que s’havien viscut a d’altres indrets de Catalunya.

 

Pel que fa a l’oposició:

 

En representació de CiU, Joaquim Ferrer, va voler agrair a tot el poble de Vilassar de Mar la seva “fermesa i determinació per defensar el dret a decidir”. Pel que fa a l’actuació policial que s’havia viscut fora del municipi va dir “sento vergonya i fàstic de l’actuació de l’estat espanyol”.

 

En representació de Babord, Pau Arona, va explicar que sentien “orgull” per la gent del poble que ha defensat els col•legis electorals i va afegir: “mostrem la nostra condemna absoluta a un estat que vol imposar-nos la por”.

 

En representació de Ciutadans, Juan Diaz va comunicar ahir a Vilassar Ràdio que per ara no vol fer declaracions.

 

En representació del Partit dels Socialistes de Catalunya, Alícia Rodríguez-Luna va afirmar que aquest referèndum no tindrà cap reconeixement jurídic i va demanar calma, alhora que es va mostrar en contra de les càrregues policials que havien passat durant la jornada a nivell de tot Catalunya.

 

En representació de Vilassar de Mar Sí que pot/Sí puede, Manuela Calero, ha qualificat la jornada a Vilassar de Mar de “molt emotiva” i de “lliçó de democràcia”. Calero, a més de condemnar l’actuació policial de l’estat, va aprofitar també per demanar la dimissió de Rajoy.