El segon debat electoral marca el full de ruta del VdM dels propers 4 anys

Segon, darrer i intens debat electoral el que va celebrar, ahir dimecres, 24 de maig, Vilassar Ràdio en el gimnàs de l’institut Pere Ribot, ple com un ou. No cabia ni una agulla. Dalt de l’escenari, i moderats pel director de l’emissora, Jaume Cabot, cinc de les vuit persones caps de llista van debatre sobre els temes proposats en aquesta segona tongada.

Amb l’absència voluntària de VOX i Ciutadans, que van declinar la nostra invitació, Javier Cointe (número 2 del PP), i els caps de llista Manuela Calero (Podem), Isaac García-Oses (PSC), Elena López (Babord), Laura Martínez (Junts Estimem Vilassar) i Marta Rovira (ERC-VdM Futur) van entomar, després d’una breu presentació, sis minuts, cadascun, per exposar les seves línies mestres dels temes proposats. Ahir tocava Urbanisme, Habitatge, Economia, Medi Ambient, Governació, Comunicació i Participació.

Marta Rovira, alcaldable d’ERC-VdM Futur, va manifestar que en aquestes eleccions es decideix quin model de poble i estil d’alcaldia es vol i va subratllar que aposten perquè al nostre municipi es pugui fer vida de poble amb serveis de ciutat. La líder republicana va avançar que, en els propers 4 anys, es prendran decisions de gran pes en relació a contractes que l’actual govern no ha pogut tocar, i va enumerar la concessió de la piscina, la zona blava….. Altres propostes que va posar Rovira són, va dir, connectar les zones agràries i el Mercat de Flor, la creació de la Regidoria d’Agricultura, la creació de noves places d’aparcament, l’ ampliació de l’horari del bus urbà C13, la posada en marxa d’un bus directe a Barcelona, la construcció d’habitatges socials a La Muralla, la promoció dels autònoms i petites empreses i impulsar el Consell de la Vila. També va comprometre’s a seguir reduint el deute municipal i va dir, per exemple, que cada vilassarenc i vilassarenca devem 700 euros per cap per eixugar el deute.

Laura Martínez Portell, alcaldable de Junts-Estimem VdM va començar la seva intervenció destacant que volen un municipi net i cuidat; va apostar per un pla integral de reparació de voreres urgent amb la creació d’un grup de la Brigada Exprés. Altres propostes que va presentar són millorar el Passeig Marítim, il·luminant-lo, posant lavabos, bancs i papereres i connectar el nostre municipi amb Premià de Mar per la platja. Martínez creu que s’han de renovar els parcs infantils per fer-los moderns, segurs i inclusius, i va prometre la construcció d’un tanatori per fer funerals laics. Altres aspectes en els que va incidir Martínez Portell van ser el control de plagues (coloms, rates i paneroles) i una ordenança de tinença d’animals. En Habitatge, la creació d’una borsa de lloguer social i la construcció d’habitatge social. En Economia, dinamització de l’economia local sobre quatre pivots: comerç local, agricultura, indústria i foment de l’ocupació. La líder de Junts Estimem Vilassar VdM va seguir explicant la necessitat d’un bus directe amb Barcelona, acostar el C13 als Centres Cívics i repensar, va dir, el carril bici. Altres propostes són Policia de Barri, la creació de la Regidoria de Barri i un Ajuntament que doni respostes ràpides a la ciutadania.

Elena López, cap de llista de Babord, va argumentar que la formació que lidera trepitja molt carrer i és present en el teixit associatiu de VdM. Això ens dona, va dir, un profund coneixement del nostre poble. En matèria, ja, va qualificar de “crítica” la situació de l’habitatge. En aquest sentit, va dir que cal activar els mecanismes per fer els habitatges de lloguer social a La Muralla i Can Vives (74 pisos va calcular) i la reducció de les llicències d’ús turístic. També obligar a què el 30% de les noves promocions d’habitatges es destinin a usos socials. Per a la seva formació és molt important recuperar els espais públics per a les persones i ser molt vigilant en els negocis privats que les envaeixen, en clara referència a les terrasses dels bars i restaurants. Més propostes de Babord? López va apostar per l’ampliació dels horaris i recorregut del bus urbà i estudiar la municipalització d’alguns serveis

Torn per a Isaac García-Oses, alcaldable del PSC. Va manifestar que el seu equip està compromès amb Vilassar de Mar i que entenen l’urbanisme més enllà dels edificis i que ho contemplen com una poderosa eina per millorar la vida de veïns i veïnes. Es va inclinar per redactar un Pla de Millora de Zones Enjardinades, i en el capítol d’habitatge, va incidir en fer pisos de lloguer assequibles tant a La Muralla i Can Vives. García-Oses va revelar la necessitat d’un gran Parc Agrari del Maresme Sud. En matèria de seguretat, el líder del PSC vilassarenc va reclamar la recuperació de la Policia de Barri, la instal·lació de càmeres en diversos indrets del municipi per reforçar la seguretat (lectura de plaques de vehicles robats i controlar zones conflictives del nostre municipi) i la creació d’una Oficina d’Atenció Ciutadana Itinerant. Per a García-Oses, l’Ajuntament nou ha de ser transparent i amb la rendició de comptes com a obligació. Finalment, es va comprometre a la creació de la Regidoria de Barris, d’un Síndic de Greuges Municipal i de la figura d’una persona gerent al consistori.

Manuela Calero, alcaldable de Podem, va mostrar-se partidària d’espais verds, de qualitat, sostenibles i integradors. Va destacar que una assignatura que s’ha d’abordar és la de la Pacificació de la N-II i també, en el capítol d’habitatge,destinar el 30% de les noves promocions a pisos socials. Sobre medi ambient la candidata lila, va insistir en la millora de la qualitat de l’aire, la reducció de l’amiant i atenció especial a la gestió de residus i neteja viària. Una altra proposta és implementar una taxa a les companyies de llum, gas i telefonia per la utilització del nostre espai aeri i el nostre sòl per als seus cables. Entre altres idees, des de Podem van posar sobre la taula la municipalització dels serveis externs, la creació del Defensor del Veí i de la Veïna, la creació de l’Escola de Participació Ciutadana i introduir la figura dels Consells de Barri com a eina bàsica de Participació Ciutadana.

Seguidament va intervenir Javier Cointe,  número 2 del PP. Partidari d’estratègies de microurbanisme “que no costen massa diners i que suposen una millora”, va dir, com per exemple la instal·lació de més papereres, més bancs i la instal·lació de dispensadors de bosses per a recollir les deposicions dels animals. Altres propostes de la formació política són l’eliminació de les barreres arquitectòniques,  treballar per evitar que la zona blava del nostre municipi sigui com ho és, va dir -i en això va coincidir amb la resta de companys de taula-, la més cara del Maresme. Sobre Mobilitat va apostar per fer arribar el bus urbà tant al Polígon Industrial com als supermercats. Sobre Habitatge, Cointe, també va inclinar-se per edificar a Can Vives pisos socials i l’eliminació de les taxes menors en les obres dels pisos. Baixada d’impostos i potenciació del teixit empresarial són els seus grans arguments econòmics. Manteniment i cura de les rieres i la recuperació de la Policia de Barri van posar punt i final a la seva intervenció.

Després d’aquestes intervencions inicials, es va obrir torn per al debat, que va ser molt ric i molt intens. Cert és que va haver-hi molts punts en comú. Punts en els quals totes les formacions hi van estar d’acord. Per exemple, la recuperació de la Policia de Barri, obrir a veïns i veïnes un Ajuntament que doni respostes, allargar l’horari del bus urbà C-13 i crear-ne un que connecti, directament, VdM amb Barcelona. En pisos socials, totes les persones que eren a la taula, ho van considerar “imprescindible” i van esgrimir que els terrenys de La Muralla i de Can Vives serien els espais que tenen pensats. Una altra de les coincidències va ser evitar que la gent jove marxi del nostre municipi pels preus tan elevats del nostre parc d’habitatge de lloguer. També en la promoció del comerç local.

Ja va haver-hi més diferències en altres temes. Debat, intercanvi de parers de molta intensitat tot i que, en tot moment, respectuosos al màxim els uns amb els altres. Punts amb diferències? Pel que fa al carril bici sobretot en la concepció i implementació; en la gestió de places d’aparcament, en el contracte d’escombraries i la seva implementació a Vilassar de Mar i, sobretot, en matèria de seguretat. Creuament d’opinions, en aquest sentit, sobre la instal·lació de càmeres en alguns llocs del nostre municipi i la manera com ha d’actuar la Policia Local.

Finalment, moltíssimes preguntes de les persones del públic, que va omplir les 200 cadires instal·lades al gimnàs del Pere Ribot. Entre altres qüestions, van destacar les intervencions de veïns i veïnes que van interpel·lar les persones candidates sobre la dedicació que tindran quan siguin al consistori, el model de transició energètica que necessitem, el reciclatge i el model d’implantació del nou contracte d’escombraries al nostre municipi. També van demanar concreció sobre els pisos socials i les estratègies per evitar que les persones joves hagin de marxar del poble pels elevats preus del mercat d’habitatge. Una altra de les preguntes va ser demanar a la taula exactament com està, actualment, la situació dels terrenys de Can Vives. El carril bici va ser un altre dels temes que va recollir queixes de les persones, van dir, que es veuen directament afectades a l’hora de trobar aparcament.

Per acabar, cada persona representant de cada formació política  va fer una petita intervenció d’un minut, fixar la fotografia i demanar el vot. En ordre de menor a major representació en relació a les municipals de 2019.

Javier Cointe (PP) va remarcar que ells són l’única opció de centre- dreta no independentista i va titllar de falta de respecte a tots i totes l’absència en els debats de Vox i Ciutadans.

Per part de Podem, Manuela Calero va insistir en què tots els partits han de reforçar els punts que tenen en comú.

Va insistir, Isaac García-Oses, en l’equip preparat, honest i treballador que té el PSC per aportar solucions als problemes reals

Un VdM inclusiu, digne, feminista, just solidari i democràtic és com Babord pensa que hauria de ser el nostre municipi després del 28 de maig després de 20 anys d’alternança d’opcions polítiques força semblants.

“Vilassar de Mar necessita un canvi i som nosaltres”, va dir Laura Martínez Portell, alcaldable de Junts Estimem VdM, en la seva intervenció final. Un minut en el qual, per cert, va voler destacar que el seu equip està sobradament preparat.

Darrer minut per a Marta Rovira, alcaldable d’ERC VdM Futur. Va dir que, segurament, el nostre municipi tindrà, per primera vegada a la seva història, una alcaldessa i li faria molta il·lusió ser ella. Vol un VdM progressista, dialogant i transformador

Recordem que el primer debat electoral que vam organitzar es va fer el passat dimecres 17 de maig, també al gimnàs de l’institut Pere Ribot, i va tractar sobre Educació, Esports, Joventut, Serveis Socials i Sanitat. Consulta el resum i escolta l’audio en aquest enllaç