Dotar de musculatura, d’estructura una acció que vilassarencs i vilassarenques ja fem, de manera natural. Neix el projecte “Radars” que consisteix en abordar, en afrontar la solitud no volguda des d’una perspectiva transversal i comunitària. Les Regidories de Gent Gran i de Serveis Socials de l’Ajuntament lideren aquest projecte que, en el fons, es basa en teixir una xarxa de barri amb la coordinació de diferents actors: persones veïnes, policia local, comerços, serveis municipals o el Centre d’Atenció Primària Doctor Masriera de Vilassar de Mar. La presentació de “Radars” serà dimarts 2 d’abril a les 6 de la tarda a Casal de Curació. Hem parlat sobre aquest projecte amb la regidora de Gent Gran, Montse Ferri i la tècnica externa del projecte, Núria Garsaball, al nostre magazín matinal.

Actualment, a Vilassar de Mar viuen 4.685 persones majors de 65 anys i, d’aquestes, consten empadronades soles 1.098. Dades, per cert, de finals de l’any passat. Per tant, “Radars”, que va definir la Taula del Projecte el passat 15 de gener, és un projecte que implica la comunitat per millorar la detecció i prevenció de situacions de risc i pal·liar la solitud no volguda que puguin sentir les persones grans.

Ferri ha explicat que Radars implica tot Vilassar de Mar i està adreçat, sobretot, a persones que són majors de 70 anys, que viuen soles  o acompanyades d’altres persones grans.

En definitiva, el projecte “Radars” adreça els seus esforços a sensibilitzar la població sobre la situació de la gent gran i crear una xarxa de barri, de manera que les persones grans puguin viure a casa seva amb la complicitat del seu entorn, amb la implicació de persones veïnes, voluntàries, comerços, entitats i serveis municipals, amb un doble objectiu: detectar i prevenir les situacions de risc de les persones grans  i pal·liar els efectes negatius de la soledat no volguda, fent vincles amb el poble.

Actualment, el projecte “Radars” està en la fase de difusió. Un espai de participació obert a tots els actors de la comunitat que vulguin millorar la vida de les persones grans i que decidirà les accions que cal desenvolupar en cada moment del projecte.

Aquesta iniciativa pionera, en el fons, no deixa de donar estructura, donar musculació a unes accions que ja procurem fer tots i totes per pròpia iniciativa.

Núria Garsaball ha assegurat que és el moment d’ampliar xarxa. Ara mateix, “Radars” es troba en la fase de donar-se a conèixer i fomentar la xarxa de barri, aprofitant que estem en un poble, com Vilassar de Mar, i no pas en una gran ciutat.

La idea és que el projecte comenci a rodar abans de l’estiu. Esperen que abans de l’arribada de l’època estival estigui ja creada la xarxa, de tenir establiments adherits a aquesta xarxa, i implementar, durant l’estiu, les trucades de persones voluntàries a persones usuàries d’aquest servei, i iniciar les trobades i reunions.

Després vindran altres fases com la implementació del radar veïnal: persona, comerç o entitat que s’adhereix al projecte per tal que pugui avisar de qualsevol situació de risc o solitud no desitjada de persones grans del seu entorn.

En ser una proposta transversal, el tercer pas consistirà en la valoració/intervenció dels Serveis Socials i del sistema de salut. Un cop feta la detecció, es farà una primera trucada a la persona per valorar la seva situació, explicar en què consisteix el projecte i convidar-la a participar com a persona usuària.

Un cop s’hagi constituït aquesta estructura de la qual ens parlava la tècnica del projecte, arrencarà la plataforma de seguiment telefònic, integrada per persones voluntàries, que s’encarregaran de fer trucades a persones grans detectades per “Radars” i oferir aquest acompanyament i un vincle de confiança.

I,finalment, i mitjançant la relació de confiança que s’estableix entre la persona voluntària i la persona gran, es busca convidar-les a activitats en espais significatius del projecte “Radars” per promocionar vincles entre iguals. Com més relació tingui amb el barri, més amistats i més vida comunitària, menys fragilitat hi ha.

A més del Projecte Radars, i sota el paraigua de “Vilassar de Mar Cuidador”, s’estan treballant altres propostes, com “Més Benestar” o “Punt del Voluntariat”

De moment, el proper 2 d’abril es farà, a les portes de la Setmana de la Salut, la presentació del “Radars” al Casal de Curació a les 6 de la tarda al Casal de Curació.  

També es farà una altra presentació del projecte a la plaça Picasso, de 10 del matí a 12 del migdia,  amb tallers de taitxi i de pintura a càrrec dels dos centres cívics del nostre municipi.

Per a més informació, podeu contactar amb el correu projecteradars@vilassardemar.cat.