El projecte “De nois ordinaris a nois extraordinaris”, de l’IES Vilatzara, finalista als premis “Acción Magistral 2014”

Cinc projectes d’Educació en Valors, procedents de centres educatius catalans, han estat seleccionats finalistes autonòmics del premi Acción Magistral 2014, convocat per la Fundació d’Ajuda contra la Drogadicció (FAD), la Comissió Nacional Espanyola de Cooperació amb la UNESCO i BBVA, i amb la col·laboració, a Catalunya, del Departament d’Ensenyament de la Generalitat. Entre aquests projectes, es troba “De nois ordinaris a nois extraordinaris. Operació intercentres”, realitzat amb la col·laboració de l’escola Can Vila de Mollet del Vallès.

“De nois ordinaris a nois extraordinaris. Operació intercentres” és un projecte dirigit als alumnes de quart d’ESO per a la creació de materials, a partir d’un parell de contes, per als alumnes d’una escola d’educació especial. Es un projecte basat en el disseny universal de l’aprenentatge i l’adequació de materials a totes les discapacitats o multidiscapacitats possibles. El projecte, que és transversal, ja que les àrees que abarca són múltiples: llenguatge, plàstica, música, informàtica, sensibilitza a l’alumnat de l’ESO sobre les necessitats de les persones amb discapacitat (educació inclusiva) i potencia l’ús pedagògic de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), entre altres qüestions.

El premi Acción Magistral 2014, que celebra enguany la seva desena edició, té l’objectiu de guardonar i donar a conèixer projectes educatius de promoció de valors socials. El premi compta amb dos reconeixements, la menció d’honor “Adelante familias”, que té l’objectiu de promoure la implicació de les famílies en els projectes presentats i que es concedeix, en ambdues categories, als projectes de promoció de valors prosocials que impliquin més directament a pares i mares i el “Premio especial del Maestr@”, un reconeixement que es escollit per votació on-line entre els docents que participen a Acción Magistral.

La dotació econòmica del premi, aportada per BBVA, serà de 4.000 euros per al docent o docents autors del projecte i de 4.000 euros per al centre educatiu on es desenvolupi l’experiència premiada per cada categoria. La menció d’honor “Adelante familias”, atorgada en ambdues categories, serà reconeguda amb 1.500 euros per al docent o docents autors i uns altres 1.500 euros per al centre educatiu. Per tant, es concediran dos premis per categoria. Per últim, la dotació econòmica del “Premio especial del Maestr@” serà de 2.000 euros per al docent o docents autors del projecte i altres 2.000 euros per al centre educatiu.

En aquesta edició s’han presentat 368 projectes educatius vàlids, 32 dels quals de Catalunya, d’Infantil, Primària, Secundària Obligatòria, Batxillerat i/o Educació Especial que s’han desenvolupat durant el curs 2013-2014. D’aquests, un total de 63 projectes educatius (32 de la categoria A i 31 de la categoria B) han desenvolupat la fase d’avaluació autonòmica.

Es donarà a conèixer quin és el projecte guanyador a finals de setembre.

Podeu conèixer més informació del projecte aquí.