El pressupost per al 2019 s’aprova de forma inicial amb el vot de qualitat de l’alcalde

El ple extraordinari d’aquest passat dilluns 11 de febrer, que va ser retransmès en directe, per Vilassar Ràdio, va aprovar de forma inicial els pressupostos del 2019 amb els 5 vots a favor d’ERC-VdM diu Sí, els 2 de Gent per Vilassar de Mar, 1 de Vilassar de Mar sí que pot/sí puede, 1 de la regidora no adscrita i 1 de la regidora del PSC i els 5 vots en contra del Grup Municipal Demòcrata, els 2 de Cs i els 3 de Babord. El fet que una regidora de Babord no assistís al Ple i per tant no votés i que la regidora socialista decidís canviar la seva abstenció inicial per un vot a favor van permetre un empat de 10 vots a favor i 10 en contra, que es va acabar decantant amb el vot de qualitat de l’alcalde per aprovar-los.

El regidor d’Hisenda, Josep Solé, va explicar que els comptes de l’Ajuntament per al 2019 pujaven a 21,6 M€ i en va destacar la millora que s’havia aconseguit en reduir el deute municipal que ara es troba per sota del 75% quan al 2014 la ràtio d’endeutament era del 121%. Solé va afirmar que s’havia estalviat 525.789 € respecte el 2018 en interessos (gràcies al refinançament de crèdits), i amortitzacions. Pel que fa a l’endeutament de l’Ajuntament, va recordar que al 2015 (quan van entrar al govern) era de 22,1 M€ i que al 2018 s’havia aconseguit reduir fins a 16,8 M€. I pel que fa a l’endeutament de la Societat Municipal, al 2015 era d’11,8 M€ i al 2018 és de 5 M€. Solé també va parlar d’un pressupost que segueix augmentant l’aportació a la despesa social. Entre les novetats, va explicar que enguany es demana un préstec d’1 M€ per a inversions, s’inverteix en infraestructures bàsiques com són l’enllumenat públic i el clavegueram i es crea la targeta alimentària (100.000 €) per dignificar les ajudes socials. En total les inversions pugen a 1.151.407 € i serviran per arreglar, entre d’altres, la teulada de l’equipament municipal de can Gabernet, les filtracions d’aigua de l’Escola Bressol Municipal, l’enllumenat públic, el clavegueram d’Enric Granados, i el camí lateral de la N-II de Vilassar de Mar fins a Premià de Mar, un camí molt utilitzat per estudiants. Solé va finalitzar assenyalant que durant els 4 anys de legislatura no hi ha hagut cap increment de la pressió fiscal a la ciutadania.

En el torn de l’oposició, la regidora no adscrita, Olga Zuloaga, va valorar com a positiu la reducció de l’endeutament i l’aportació que es feia en recursos socials, enllumenat i clavegueram. Zuloaga va explicar els acords als quals havia arribat amb el govern per donar el seu vot a favor, entre els quals hi ha l’estudi per a la construcció de dues rampes, a l’àmbit de l’estació, que connectin amb el pas subterrani existent, la protecció dels safareigs que hi ha al poble i l’inici dels treballs d’un mapa escolar.

Manuela Calero, del grup Vilassar de Mar sí que pot/sí puede, formació amb la qual l’equip de govern també havia arribat a un acord previ per a l’aprovació del pressupost, va explicar els principals punts de l’acord, emmarcats en diferents àmbits: participació ciutadana, igualtat, medi ambient, cultura, habitatge, educació, joventut, gent gran, mobilitat, transparència i empresa. Entre ells va destacar la creació del defensor del veí o la reactivació del Consell de Medi Ambient.

Pel que fa al PSC, la seva regidora Alícia Rodríguez Luna, va explicar durant la primera intervenció que el seu vot podria ser a favor per l’èmfasi que els pressupostos posaven en el tema social, de mobilitat i del clavegueram però que dins del context general, on el partit d’ERC havia presentat una esmena a la totalitat dels pressupostos de l’Estat, s’abstindria.

Cs va ser crític amb els pressupostos presentats pel govern i el seu portaveu, Juan Díaz, va afirmar que els pressupostos d’aquest govern no han servit perquè Vilassar de Mar millori. “Ni els seus números ni la seva gestió són fiables”, va sentenciar. Va criticar que només es destinin 60.000 € a mobilitat d’un Pla de Mobilitat que preveu en el primer trienni 750.000 € per fer tot el previst. També va criticar que el pressupost no preveu l’augment de la plantilla de la Policia Local i que Vilassar de Mar té els tipus impositius més alts del Maresme. Va dir el govern recapta 900.000 euros més que quan van arribar al 2015 i que aquests diners no es destinen ni a una política cultural ni de suport al comerç local. Referint-se a l’alcalde va dir que no era l’alcalde de tots sinó només dels independentistes.

Des de Babord, el seu regidor Yabel Pérez va explicar que aquests pressupostos no transformaven el poble ni construïen alternatives. Va recordar que al 2016 van arribar a un pacte amb el govern i que l’acompliment no va ser l’esperat i que al 2018 es van negociar de nou uns pressupostos amb una vintena d’actuacions concretes i que més de la meitat dels compromisos tampoc s’havien complert. Això, va dir Yabel Pérez, els minvava la confiança. Respecte al pressupost del 2019, Babord, per poder negociar, va demanar al govern un sistema de concurs obert de subvencions per a les entitats i l’aposta pel control dels grans serveis, unes propostes de mínims que no es van acceptar. Pérez va dir que votarien en contra perquè la proposta de pressupostos del 2019 la veien continuista i no aplicava elements claus per a la seva formació.

En el torn de Gent per Vilassar de Mar, soci de govern d’ERC-VdM diu Sí, el seu portaveu Joan Roca va explicar que la diferència entre aprovar o no aprovar el pressupost estava en què el capítol 6, el d’inversions, es pogués fer o no, recordant que amb pressupostos prorrogats no es podrien tirar endavant. Va dir que les inversions proposades en aquest pressupost no busquen un rèdit electoral ja que no són visuals i sí són necessàries, referint-se al clavegueram i a l’enllumenat. Va dir que la pregunta que s’havien de fer el grups era si el poble sortiria guanyant si s’aprovava el pressupost i va dir que per a la seva formació la resposta era sí i per això votarien a favor.

El Grup Municipal Demòcrata va dir que aquests pressupostos no aporten res i que si després de les eleccions hi ha canvi de govern obligarà al futur govern a fer modificacions. Quim Ferrer va recordar que de les 4 partides importants d’inversió de l’any passat tres no ha estat executades: ni la senda per unir Premià amb Vilassar, ni la de l’Ateneu Vilassanès, ni la de la carpa. I que ha estat un govern que no ha fet cap esforç en contenció de la despesa corrent. Per a Ferrer, no s’ha utilitzat l’increment dels ingressos corrents que en aquests 4 anys han estat d’1,5 M€ per poder fer polítiques o dedicar recursos propis a fer inversions. Segons Ferrer, tot s’ha destinat a fer més despesa corrent.

Quan tot semblava indicar que els pressupostos no s’aprovarien, la regidora del PSC, Alícia Rodríguez Luna, va dir que el seu partit sempre ha posat per davant els interessos del poble i que si avui, depenia d’ella, els pressupostos tirarien endavant, canviant d’aquesta manera la seva abstenció per un vot a favor.

El pressupost aprovat inicialment s’exposarà al públic durant el termini de 15 dies.

L’espai “Crònica” ofereix avui aquest dimarts 12 de febrer (13’00h, 14’30h, 16’00, 19’30h) el resum del ple i recull el balanç de la sessió per part de govern i oposició:

Àudio del ple de dilluns 11 de febrer de 2019: