El ple aprova una moció per rebutjar la sentència del procés

El Ple de l’Ajuntament del 16 d’octubre, en sessió plenària extraordinària i urgent, va aprovar la moció, no resolutiva, per rebutjar la sentència del Tribunal Suprem del judici del procés, demanar l’amnistia per a les persones preses polítiques i defensar el dret d’autodeterminació. La moció va ser aprovada amb els vots a favor dels grups que la proposaven al plenari: ERC-Gent per Vilassar de Mar, Junts per Vilassar i Babord. El PSC va votar en contra de la urgència del ple i no va participar a la votació de la moció i Cs no va assistir al ple. Per a Ciutadans aquest ple és “una instrumentalització de l’Ajuntament, no contribueix a la convivència i suposa utilitzar recursos municipals amb l’únic objectiu de fer una proclama ideològica”. En declaracions a l’espai “Crónica” aquest passat dimecres 15 d’octubre, el regidor i portaveu de Ciutadans Juan Díaz va dir que aquesta formació política creu “que s’ha de fer un punt i a part ja”, va subratllar que “les accions que es facin en el futur han de conduir a la convivència i al respecte dels drets de tots els ciutadans de Catalunya” i va afegir que el ple d’aquest dimecres “no contribueix a això”.

En la votació de la urgència de la celebració del ple, ERC-Gent per Vilassar de Mar, Junts per Vilassar i Babord van votar a favor i el PSC, en contra. Des del grup municipal del PSC es va explicar que no compartien la convocatòria del Ple extraordinari, que consideraven que la moció “no busca l’acord ni el màxim suport possible i que no passa de ser un posicionament de part, absolutament legítim, però que perfectament entenen que es pot fer a través d’un comunicat”. El seu portaveu, Quico Zamora, també va explicar que renunciaven a qualsevol tipus de remuneració que els hi pogués correspondre per assistir-hi. “Des del respecte a tothom, no participarem del debat de la moció ni de la seva votació”, va concloure.

La moció aprovada, redactada per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM), manifesta “el rebuig a la sentència condemnatòria emesa pel Tribunal Suprem en relació al judici de l’1 d’octubre i la causa independentista, constatant que representa una regressió dels drets i les llibertats de la ciutadania de Catalunya”. El text també reclama “la llibertat immediata de tots els presos i preses polítiques” i exigeix “l’amnistia de tots ells i elles, i de tots els exiliats i exiliades, com a reconeixement de l’absència de cap delicte vinculat a la celebració del referèndum de l’1 d’octubre i a qualsevol altra acció política celebrada durant els dies previs i posteriors a aquesta data”.

La moció també mostra el compromís amb el dret a l’autodeterminació i es reafirma en el caràcter pacífic i no violent del moviment independentista català. En aquest sentit, es condemna “tots els intents de criminalització del moviment independentista que les seves diferents institucions, òrgans, poders i alguns mitjans de comunicació volen construir”. Amb aquesta moció, l’Ajuntament mostra l’adhesió a totes les mobilitzacions de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem, tant a nivell nacional com internacional, i convida la ciutadania a participar en totes les lluites compartides i pacífiques a favor dels drets i les llibertats. També es compromet a participar en l’acte convocat pel president de la Generalitat el dia 26 d’octubre al Palau de la Generalitat.

Àudio de ‘Crònica’ de dijous 17 d’octubre:

Àudio del ple de dimecres 16 d’octubre: