El ple aprova inicialment les bases reguladores del concurs de carnaval i la mostra literària

La sessió plenària ordinària d’aquest dijous 19 de gener a l’Ajuntament de Vilassar de Mar ha aprovat, de forma inicial i amb caràcter d’urgència, les bases que regulen el concurs de Carnaval i la Mostra Literària Mn. Pere Ribot d’aquest 2017.

Pel que fa a les bases de Carnaval, es van aprovar amb els vots a favor d’ERC-VdM diu Sí, Gent per Vilassar de Mar, C’s i el PSC, l’abstenció de Babord i Vilassar de Mar sí que pot/sí puede i el vot en contra de CiU. Des de Vilassar de Mar sí que pot sí puede es va demanar introduir a les bases la perspectiva de gènere, des del PSC es va demanar una millora en la gestió dels temes perquè es tornava a presentar amb caràcter urgent, un argument compartit també per C’s i Babord, que va afegir que fer les bases amb temps permetria que fossin més inclusives amb les entitats que hi participen. Des de CiU es va explicar el vot en contra perquè a les bases no es feia constar que el premi a la millor carrossa es deia Toni Linares i tampoc es feia constar que hi havia un premi per votació popular. Des del govern, la regidora de Cultura, Esther López, va explicar que a les bases només sortien els premis econòmics però que tot continuava com fins ara, el premi a la millor carrossa se segueix dient premi Toni Linares i que a més de 700 euros també està dotat amb una escultura i que el premi per votació popular a la simpatia continua i estarà dotat amb una panera. Les bases es posaran a exposició pública a partir de dilluns 23 de gener, durant 15 dies. Segons les bases, es concediran premis econòmics de 700, 600, 500, 400 i 300 euros, respectivament a les 5 primeres comparses, un premi a la millor carrossa dotat amb 700 euros i un premi de 200 euros a la millor reina, uns premis que són acumulables.

Pel que fa a les bases de la Mostra Literària Mn. Pere Ribot, es van aprovar amb els vots a favor d’ERC-VdM diu Sí, Gent per Vilassar de Mar, CiU, PSC i Vilassar de Mar sí que pot/sí puede, i les abstencions de Babord i C’s. Babord es va abstenir amb el mateix argumentari que en el punt anterior i C’s va fer-ho explicant que la mostra hauria d’admetre escrits en altres idiomes, no només en català, a més de criticar el fet que es digui que hi ha crèdit suficient en el pressupost 2017 quan aquest no està aprovat i que es demani la presentació dels treballs en 5 còpies en paper. Des del govern es va respondre que sí que hi ha pressupost perquè mentre no s’aprovi queda prorrogat el de l’any anterior. Les bases aprovades inicialment estaran a exposició pública durant 15 dies, a partir de dilluns.

En l’apartat de mocions no resolutives, la primera, presentada per Vilassar de Mar sí que pot/sí puede, perquè a la contractació pública de l’Ajuntament s’incloguin criteris socials i mediambientals, finalment es va retirar pel grup proposant després que la resta de grups, tret de Babord, fessin constar que no la podien aprovar amb l’acord que deia que “aquests criteris tendiran a valorar-se en un mínim del 60% sobre la puntuació total”.

La segona i darrera moció va ser la presentada per C’s, per a l’adaptació dels parcs infantils del municipi, i es va aprovar amb els vots a favor de C’s, CiU, Babord, PSC, Vilassar de Mar sí que pot sí puede, i l’abstenció dels grups al govern, ERC-VdM diu Sí i Gent per Vilassar de Mar. Des d’ERC-VdM diu Sí es va explicar que s’abstenien perquè el pla d’accessibilitat inclourà aquest tema, mentre que des de Gent per Vilassar de Mar van dir que feien una abstenció “crítica” perquè al procés de pressupostos participatius el seu grup havia presentat 15 projectes dels quals 7 parlaven d’accessibilitat als parcs i cap d’ells va arribar a la fase final, és a dir, no van ser dels més votats per la comissió formada per tots els grups municipals. Des de C’s, PSC i Babord, a l’oposició, se li va retreure que vinculés una cosa amb l’altra, tenint en compte que un partit al govern pot decidir en què destinar les partides del pressupost. Entre els acords, la moció aprovada insta a l’elaboració d’un estudi actualitzat sobre l’accessibilitat de tots els parcs a infants amb diversitat funcional,i a analitzar les possibilitats d’actuació determinant cost econòmic i prioritats, així com a establir una partida pressupostària de 2017 per a inversió directa per tal d’executar l’adaptació dels parcs infantils.

A la part de precs i preguntes, des de Vilassar de Mar sí que pot/sí puede, la seva regidora va preguntar pel cost de l’enllumenat públic i el dels equipaments municipals; si hi ha cap protocol davant una onada de fred per a les persones més vulnerables; l’informe anual de seguretat dels parcs infantils així com l’informe tècnic del seguiment de la gestió de la Piscina Municipal, i també va preguntar si des de l’Ajuntament es pot donar informació sobre les clàusules sòl. Sobre aquest darrer tema l’alcalde va explicar que la ciutadania afectada té a la seva disposició l’OMIC. Des del PSC es va preguntar pel seguiment d’algunes de les mocions aprovades al Ple de les quals no saben com està el seu resultat final; des de C’s es va preguntar sobre quan estarà el pressupost del 2017; i des de Babord es va preguntar per la despesa de la carpa de la festa de Cap d’Any, quines polítiques s’estan desenvolupant als Museus i la relació de persones usuàries, així com què s’està fent a Vilassar de Mar com a municipi acollidor de persones refugiades. La regidora de Serveis Socials va anunciar que hi haurà una exposició que tractarà aquesta temàtica al vestíbul del poliesportiu la Bòbila i que hi ha una comissió sobre aquest tema on aportar propostes i idees. Finalment, des de CiU es va preguntar sobre l’obertura al trànsit de la riera d’en Cintet.

Aquest divendres l’espai “Crònica” (13h, 14:30h, 16h, 19:30h) ofereix un ampli resum del ple i recull el balanç de la sessió de les forces polítiques de govern i oposició. ‘Crònica’ també es pot escoltar en podcast: