El patinet elèctric, una joguina que funciona com a vehicle sense ser-ho

El patinet elèctric serà, segurament, el regal estrella d’aquestes festes de Nadal. Un estri, no catalogat com a vehicle, però que agafa grans velocitats i que es mou tant per calçades com per voreres plenes de vianants. Amb en Lluís López, inspector de la Policia Local de Vilassar de Mar, repassem la normativa i donem consells sobre el seu ús.

El passat mes d’agost, una dona de 92 anys d’Esplugues de Llobregat moria com a conseqüència de les ferides que va rebre després que un patinet elèctric l’atropellés a la vorera. Al marge d’altres accidents amb lesions més o menys greus, aquest cas va posar en alerta les administracions.

Lluís López admet que a Vilassar de Mar encara no hi ha un problema per l’ús dels patinets elèctrics a la via pública, però lamenta que hi hagi a tot el país una certa anarquia pel que fa a la reglamentació d’aquestes joguines. L’inspector de la Policia Local de Vilassar de Mar insisteix que els patinets elèctrics no són vehicles. És, segons ell, una joguina que ha evolucionat molt. La reglamentació, tot i que la reforma de la Llei de Seguretat Viària és de 2015, ha quedat obsoleta, com assegura López.

Ara, agafen velocitats importants aquests ginys. Barcelona ha adaptat la normativa. Segurament, els ajuntaments seran els que hauran d’acabar regulant-ho. Probablement, si l’ús del patinet elèctric augmenta, s’haurà d’elaborar una ordenança municipal, com avança Lluís López. Tot i que segurament els Reis Mags de Vilassar de Mar ompliran les cases de patinets elèctrics, de moment és impossible fer un registre del parc d’aquestes joguines. Malgrat tot, s’haurà de començar a pensar en registres i assegurances

Mentre esperem obrir els regals, sempre és bo fer una crida al sentit comú. Els patinets elèctrics, de moment, no són vehicles. Són joguines que poden arribar als 40 km/h i provocar accidents en el conductor i en els altres.

Escolta l’entrevista aquí.