El “Parlant de Tot” estrena una secció dedicada a la gastronomia del nostre poble, amb “L’Atlàntida 2”
Saps perquè l’Atlàntida es diu Atlàntida? Saps que va ser la primera pizzeria del Maresme? Saps que aquest negoci familiar, veritable vaixell insígnia del comerç vilassarenc, celebrarà 50 anys el 2025?
Hem volgut saber tots els secrets de l’Atlàntida amb Belén Ferrer, neta de l’avi Miguel Ferrer i de la seva dona l’Ascensión, que van obrir aquest negoci a casa nostra. El nostre matinal, el “Parlant de Tot”, estrena secció per posar en valor la gastronomia del nostre poble. L’Atlàntida ens ha obert les portes.
Si la que coneixem, tots i totes, és l’Atlàntida 2, vol dir que hi va haver l’Atlàntida 1, que era ubicada al vilassarenc carrer de Manuel de Falla.
Belén Ferrer ens ha explicat que el seu avi va ser director, fins als 30 anys, d’un grup d’empreses de restauració de Barcelona i Madrid. Eren restaurants de luxe on anava l’aristocràcia.
Fins que per insistència de “La Mestressa” tal com coneixen a l’àvia va insistir a en Miguel que obrís el seu propi negoci. L’Atlàntida 1 va obrir el 1967.
L’àvia de la Belén volia fer pizzes. Al Maresme no hi havia cap pizzeria i ells en van ser pioners a la nostra comarca. Van conèixer a un italià que treballava una pizzeria a Barcelona, ell els va ensenyar tots els secrets d’una bona pizza. Més tard van decidir crear i obrir l’Atlàntida 2, corria l’any 1975.
De fet, segueixen comprant a Itàlia els productes essencials (farina, tomàquet..) per a les pizzes. Potser, per això, estan tan bones.
Va haver-hi un moment que van conviure els dos establiments de la família Ferrer, però la 2, l’actual, va tenir molt èxit ràpidament. Tant és així que el restaurant inicial el van reservar, només, per a esdeveniments: noces, batejos…
Avui, al marge de l’Atlàntida 2, tenen la Botiga de l’Atlàntida i són a Mataró Park.
90 persones treballant en diferents torns per oferir un servei complet. Esmorzar, dinar, berenar i sopar. El secret? Sempre ha d’haver-hi algú de família.
Un personal que, molts dels quals, han esdevingut mítics. En Vicente, en Rafa, en Manolo o el López formaven i formen part de la història del restaurant cafeteria.
Amb la Belén hem esbrinat el perquè del nom. Per què Atlàntida? És el nom d’una composició musical d’en Manuel de Falla que, per cert, va trigar vint anys a fer. Miguel Ferrer va obrir el primer negoci a l’edifici manuel de Falla i d’aquí la inspiració per el nom.
De fet, el pis soterrat de l’Atlàntida recorda el mític continent submergit.
Tot rau en la feina i l’empenta de l’avi Miguel. Belén recorda era molt exigent, treballador i generós.
Moltes històries dins de les parets. Tenen molts clients que hi van cada dia del món i ja tenen, fins i tot, la seva taula. Altres que venen, expressament, des de molt lluny. Molta clientela a Badalona i destaca, per exemple, una parella de Tarragona que hi ve expressament per dinar.
Un negoci obert 364 dies l’any, només tanquen el dia de Nadal, i que no fa vacances. Molta feina, doncs, per servir les 350 persones que marquen el màxim de l’aforament. Un servei de dissabte o diumenge, significa una vintena de persones a la cuina.
I, és clar, gràcies a la feina feta l’any vinent, el 2025, celebraran el mig segle de vida de l’Atlàntida 2. Estan pensant a fer una samarreta, sortejos… i una celebració que duri tot l’any.
Hereus de la filosofia de l’avi Miguel, que sempre els deia: “El client es lo primer i se l’ha d’escoltar”, i sense deixar de cuidar els nens i nenes, deia el fundador “Són els futurs clients del restaurant“
Un pas més el van fer l’any 1990 quan van decidir obrir la Botiga de l’Atlàntida. Sabem el perquè?
Tenien tant èxit que al restaurant es van originar dues cues, que es barrejaven: la de gent que anava a dinar o sopar i la de gent que anava a comprar les pizzes per endur-se-les i dinar o sopar a casa, i va ser en aquest moment quan es va pensar a obrir una botiga destinada a la venda de pizzes.
A la botiga hi ha també bodega, delicatessen, plats cuinats i embotits.
Des de 2017 són a Mataró Park. L’avi Ferrer volia obrir a la capital del Maresme però no trobava un local que li fes el pes. Sis anys després de la seva mort, el director del Mataró Park va contactar amb ells perquè volia que en aquest complex comercial hi hagués un establiment de l’Atlàntida.
Un munt d’anècdotes. Com, per exemple, la Pizza Belencita que li va dedicar l’avi a la nostra convidada quan va néixer. Porta bacon, ceba i roquefort, tot i que la Belén no es molt fan d’aquest formatge, declara rient.
A la Belén Ferrer no li agrada pensar en el futur. Ella és de dia a dia.
Sort i per molts anys!!