Aquest dijous 21 d’abril, a les sis de la tarda, a la seu de l’Arxiu Comarcal del Maresme (edifici de Can Palauet a Mataró) es presenta l’exposició “El Maresme Yeyé”. Un recull d’imatges de la nostra comarca(des dels anys 60 als inicis dels 80), que ens presenten un retrat del que va ser el nostre entorn; els fonaments del Maresme d’avui. En parlarem amb el director de l’Arxiu, Alexis Serrano. Ens parlarà de l’època del turisme de masses, dels Beatles, dels 600, dels estiuejants, de les grans infraestructures i del diner fàcil.
Postals, estètiques de colors saturats, l’eclosió del turisme de masses i la nostra comarca esdevé un dels referents de les classes mitjanes europees. En aquest Maresme Yeyé, per Alexis Serrano, es retrata l’última etapa del franquismem en què va produir un cert aperturisme amb el turisme de sol i platja. El Maresme es converteix en un dels llocs predilectes de la classe mitjana europea per a fer turisme. Lloc econòmic amb oferta hotelera molt desenvolupada.
És el moment, explica Alexis Serrano d’un canvi cultural motivat per la irrupció dels Beatles i de tot allò que sonava a anglès. També a Vilassar de Mar, També es produeix la irrupció de la peça emblemàtica “La chica yeyé” de Concha Velasco. Els noms de bars en anglès es van posar de moda. Al nostre poble teníem el Golden Anker.
Grans infraestructures esclaten al Maresme. Fins a inicis dels 60, els pobles del Maresme eren essencialment la como ho havien estat des del segle XVIII, havien tingut poc creixement urbanístic. Després es genera un contínuum urbanístic gairebé quasi no hi ha terrenys de camp que separin uns pobles dels altres.
Mentrestant, el Baix Maresme s’omple de segones residències i és un destí de vacances, també, de gent de Barcelona. Són els estiuejants, els escarbatons que aprofiten les jornades setmanals de 8 hores i el cap de setmana de dos dies. A Vilassar de Mar, recorda Alexis, és el moment de les construccions enormes de complexes com Vicor o el mític Doyen
Moments d’especulació, de diner fàcil. Moltes fotografies mostren aquest moment històric: la urbanització de Vicor, Doyen, ampliació de la Nacional II el 1967, obertura de l’autopista A-19 el 1969… Es van enderrocar alguns edificis històrics i es va perdre el Passeig de les Palmeres.
La majoria de les imatges són postals, un element gairebé arqueològic en els nostres temps, en què compartir imatges és tan fàcil, gràcies als smartphones i a l’ús de les xarxes socials.
A més d’inaugurar-se l’exposició, també es presenta aquest dijous a les 6 de la tarda a Can Palauet el llibre que s’anomena com l’exposició, “El Maresme yeyé”, escrit per Alexis Serrano i Xavier Nubiola. Aquest volum, de fet, és una reflexió de com els fotògrafs i els editors que creaven les postals, mostraven una imatge de la comarca molt determinada.,