El Maresme tanca Tòquio 2020 amb tres plates olímpiques

Els Jocs Olímpics de Tòquio 2020 ja són història i els esportistes ja pensen en la propera olimpíada que els ha de portar, d’aquí a tres anys, a París. París 2024 ja, esperem, sense coronavirus. És moment de fer balanç. La delegació maresmenca, que va enviar 11 representants a la capital nipona, tanca participació amb tres plates. Les mataronines Marta Bach i Roser Torelló en waterpolo i Marc Cucurella en futbol van pujar al segon calaix del podi.

També cal destacar el diploma olímpic de la mataronina Berta Ferreras, integrant de l’equip estatal de natació sincronitzada (actual natació artística) i l’excel·lent paper de la marxadora Raquel González que ha millorat registres a Tòquio finalitzant en una meritòria 14ena posició en la prova dels 20 quilòmetres marxa atlètica disputada en unes condicions infernals de calor i humitat.

Sens dubte, però, ens hem de centrar, en aquest repàs, en les waterpolistes mataronines Marta Bach i Roser Torelló que repeteixen la plata olímpica que van obtenir fa 9 anys. Un altre cop, com va passar a Londres 2012, el poderós equip dels Estats Units les va impedir penjar-se l’or al coll. També cal destacar que, entre les que prepara Miki Oca, hi havia les jugadores del CN Mataró Anni Espar i Maria Elena Sánchez.

Contenta ha d’estar, també, la mataronina Berta Ferreras amb el seu diploma olímpic. Després de molts anys sense presència de la natació sincronitzada estatal en els primers llocs olímpics, ara que la disciplina es diu natació artística, la mataronina afegeix en el seu jove currículum un meritori setè lloc en una final olímpica.

No té diploma la mataronina Raquel González, però la marxadora pot deixar el Japó ben contenta ja que ha millorat sis posicions respecte Rio 2016. Va ser en el grup capdavanter dels 20 quilòmetres marxa, disputats en condicions extremes de calor i humitat, pràcticament durant mitja prova. Va fregar el diploma amb un sensacional 14è lloc final.

Massa sort no va tenir la palista mataronina Gàlia Dvorak que va ser eliminada, en tennis taula, molt d’hora. Massa segurament, però la catalana d’origen ucraïnès marxa amb la seva quarta cita olímpica les seves esquenes. No va poder, en el primer matx de tennis taula, contra Liu Juan.

I seguint repassant el periple maresmencs per Tòquio, s’ha de celebrar la plata olímpica de Marc Cucurella amb la selecció estatal de futbol. El lateral alellenc va ser titular en tots els partits i va veure com el Brasil de Dani Alves els relegava a l’argent en la pròrroga.

Dins de la nostra comarca marinera, no hi podien faltar representants en esports nàutics. El navegant Florian Trittel, del Balís, va estar a prop de les medalles però al final es va haver de conformar amb el diploma olímpic, en quedar sisè en Nacra 17 fent paella amb la canària Tara Pacheco.

Un altre que, tot i haver quedat inclòs en el millor cinc titular dels JJOO en bàsquet, s’ha de conformar amb un diploma és el base dels Cleveland Cavaliers Ricky Rubio. El del Masnou, va ser, en tot moment, el líder del combinat de Sergio Scariolo i per al record quedaran els 38 punts encistellats contra els totpoderosos EEUU en el matx de quarts que van enviar els Gasol i companyia cap a casa. En la mateixa disciplina, en bàsquet, la maresmenca Sílvia Domínguez també va caure eliminada, també a quarts, davant una física selecció francesa femenina que va acabar enduent-se el bronze.

Com a anècdota, reclamar la part maresmenca de l’or en ciclisme en ruta femení de  l’austríaca Anne Kiesenhofer que va viure, més de cinc anys, a Arenys de Mar mentre estudiava matemàtiques a la UPC. Acabant amb matrícula d’honor el doctorat en matemàtica aplicada. La primera selecció per la que va competir, paradoxalment, va ser la catalana

Excel·lent balanç olímpic, doncs, per a la nostra comarca. Per al Maresme que va enviar 11 representats al Jocs Olímpics de Tòquio 2020.