El Maresme reclama al Ministeri les actuacions previstes d’estabilització de les platges

La pèrdua de sorra de les platges i els danys que periòdicament pateix la façana litoral situa el Maresme a la capçalera dels territoris que necessiten actuacions d’estabilització perdurables en el temps. Aquest és el missatge que el Consell Comarcal del Maresme a transmetre aquest passat dilluns 10 de desembre al Ministeri per a la Transició Ecològica en una reunió mantinguda a Madrid.

La delegació maresmenca va defensar la necessitat de prioritzar les inversions en la franja litoral maresmenca, una zona molt castigada pels temporals marins que, a més de la pèrdua de sorra a les platges, provoca importants danys a les infraestructures i, en algunes zones -com entre Cabrera de Mar i Mataró- afecta la circulació de trens, posant en perill la vida de viatgers i treballadors de RENFE. Cal recordar, a més, que el transport ferroviari és una de les principals vies de mobilitat de la comarca. Cal afegir, a més, les advertències dels experts sobre els efectes que el canvi climàtic ja està tenint sobre el litoral maresmenc i que s’accenturaran en els propers anys. Ara per ara, tqal i com va explicar el professor Vicenç Garcia a la jornada “Maresme i canvi climàtic. Ha arribat el moment d’actuar” els estudis demostren una taxa de retrocés de les platges del Maresme d’1,5 metres/any.

En aquest sentit, el Maresme considera que el termini fixat per l’Estat per desplegar el Pla d’actuació al litoral maresmenc no respon a les necessitats i urgències del territori. El Pla, presentat el febrer de 2015 per l’anterior govern estatal i assumit per l’executiu de Pedro Sánchez, contempla actuacions a 15 anys vista amb un finançament de 30 milions d’euros i és fruit del treball dut a terme des de 2011 entre la Generalitat i els ajuntaments del Maresme.

A la reunió mantinguda , el Ministeri va anunciar que està a punt de licitar-se la fase d’actuació 1 (entre Premià de Mar i El Masnou) i que està preparant els plecs per a la licitació de les fases 2 i 3. La delegació maresmenca ha traslladat al Ministeri el consens polític pel que fa a les actuacions contemplades en aquestes 3 fases que afecten al Baix Maresme i va demanar una reconsideració del plantejament que es fa a l’Alt Maresme. En concret es demana l’aplicació d’altres fòrmules més naturals i sostenibles.

D’altra banda, el Maresme considera completament insuficient l’aportació econòmica compromesa per l’Estat (30 dels 52 milions d’euros que preveu el Pla per preservar les platges del Maresme) i torna a reclamar que totes les actuacions que es duguin a terme a la comarca siguin informades prèviament als municipis afectats. En aquesta línia, a la reunió es va acordar la creació d’una comissió mixta de seguiment amb representació del Ministeri, de la Generalitat i del Maresme.

En els propers dies, el Consell Comarcal convocarà una reunió del Comissional del Litoral, en el qual estan representades totes les formacions polítiques amb representació comarcal, per informar de la reunió mantinguda amb el Ministeri.

La delegació maresmenca que va viatjar ahir a Madrid va estar integrada per Josep Triadó, President del Consell Comarcal; Jordi Mir, alcalde de Cabrera de Mar i representant del PDeCAT comarcal; Josep Maria Molins, portaveu del grup comarcal d’ERC i Daniel Meroño, representant del PSC Maresme. Per part del Ministeri, van assistir la Directora General de Sostenibilitat de la Costa i el Mar, Ana Maria Oñoro; el Secretari d’Habitat i Territori, Agustí Serra; el Director General del Litoral i Muntanya, Albert Alins.