El Mar de flors estrena nou format i es fa més participatiu

cartell-1280x7681Des de divendres 5 fins el diumenge 7 de juny Vilassar de Mar s’omplirà de flors. La Mostra de flor i planta al carrer, més coneguda com “Un mar de flors”, estrena un nou format per fer-la més sostenible, menys efímera i més participativa.  La mostra, organitzada per la Regidoria de Promoció Econòmica, té com a objectiu principal vincular el poble al sector de producció i comercialització de planta i flor, un dels principals motors econòmics del municipi, així com donar-lo a conèixer a l’exterior. A més, la mostra també servirà per millorar i consolidar la jardineria pública del poble. Un exemple d’això serà el nou enjardinament al parc de la Mar Xica (al barri de la Xinesca), que es mantindrà després de la mostra.

L’activitat central de la Mostra de flor i planta al carrer serà el recorregut per diversos indrets del municipi, que estaran decorats amb flors de forma especial per a l’ocasió. L’itinerari comptarà amb tretze espais amb decoracions florals. Enguany, una de les novetats principals serà la visita que es podrà realitzar a diferents vivers per conèixer de prop l’activitat dels professionals del sector, gràcies al conveni signat amb l’Associació d’Agricultors Viveristes de Barcelona, i la decoració floral de diferents carrers, comerços i particulars que participen en el primer concurs de guarniments. Un autobús gratuït facilitarà les visites als vivers. Alhora hi haurà més d’una vintena d’activitats paral•leles com ara exposicions, concerts, tallers o la botifarrada dels veïns de la Xinesca.

El parc de la Mar Xica, al barri de la Xinesca, serà el jardí que enguany, amb motiu de la Mostra de flor i planta al carrer, quedi consolidat i perduri en el temps. L’Associació d’Agricultors Viveristes de Barcelona ha cedit les plantes que guarneixen l’espai. El parc estrenarà nova imatge amb un nou enjardinament i millores tècniques amb l’adequació que l’Ajuntament ha fet en el sistema de reg. La inauguració del nou enjardinament tindrà lloc el dissabte 6 de juny a les 11 del matí i comptarà amb un espectacle infantil a càrrec de Xarop de Canya. L’enjardinament compta amb nous arbres que donaran espais d’ombra al parc. D’altra banda, s’han plantat arbustos i plantes perennes, que tenen la qualitat de sobreviure durant molts anys amb baix manteniment, i els accessos s’han guarnit amb punts de flor. La remodelació ha comptat amb l’assessorament de professionals de la jardineria i el paisatgisme.

Amb l’objectiu de fomentar la participació, la Regidoria de Promoció Econòmica ha posat en marxa el primer concurs de guarniment de carrers, particulars i comerços. A tots els participants, tant de carrers com d’aparadors i particulars, l’Ajuntament ha lliurat un lot de plantes que hauran de formar part de la decoració floral, que en tots els casos haurà de tenir un mínim del 50% de planta o flor natural. L’originalitat, la tècnica, el color, els acabats i la durabilitat són els principals elements que valorarà el jurat en les tres categories del concurs. Pel que fa als carrers, hi participen els següents: Sant Ignasi, Sant Josep, Sant Feliu, Sant Llorenç, del Rosari, d’en Roig, del Carme i la plaça Carles Trias. Pel que fa als comerços, ho fan: calçats Moltó, electrodomèstics Maresme, la farmàcia Roca 1904, Carns Montserrat, Can Serrat, Clima Difusión, Zamora, Zamora nens, Blau Cel, COC Ludoteca Gastronòmica, FisioSalut Vilassar, Casa del Drapaire i la bodega Corbalán. Per últim, en el concurs de guarniments de particulars es decoraran les cases o patis del passeig dels Pins, del carrer Sant Josep, 21; del carrer Maria Vidal, 37; del carrer Colom, 146; del carrer del Rosari, 8, i del carrer Sant Ignasi, 25.

Vuit restaurants del poble tindran a la carta un menú “floral”: la Nova Atlàntida, l’Atlàntida 2, Marsalà, l’Espinaler, el Terral, el Petit Roura, el Picantó i cal Pep. D’altra banda, la pastisseria Falgueras oferirà les “flors de Vilassar”, galetes de pasta de te amb formes de flors, l’Espinaler ha creat una salsa commemorativa del Mar de flors, la xarcuteria can Pocurull realitzarà productes amb flors com ara botifarres, i la xarcuteria Boher, un menú especial per emportar.

Enguany, per primera vegada, es posarà a la venda el record de la Mostra, que consistirà en una planta i un gerro que anirà canviant cada any de celebració de la fira, que recordem que és biennal. La planta escollida per al Mar de flors 2009 és la rosa Parade, i es podrà adquirir al preu de 3 euros. El gerro del certamen en costarà 20.

La Regidoria de Promoció Econòmica, conjuntament amb l’Associació d’Agricultors Viveristes de Barcelona, ha apropat el món de la flor i la planta als infants, amb dues accions a les escoles: proporcionar-los 1.500 esqueixos de plantes perquè els alumnes els fessin créixer, i posar al seu abast la maleta didàctica “Les flors, font de cultura”.

Al mes de març es van portar a les escoles 1.500 esqueixos de diferents espècies de flors per tal que els alumnes de primer a sisè de primària els fessin florir i puguin lluir pel Mar de flors. Els exemplars que hagin crescut s’exposaran durant els dies de la Mostra a tres espais: l’exterior de can Bisa, el jardí de l’antiga escola bressol del Camí Ral i el jardí particular que hi ha entre el carrer Sant Sebastià i Dr. Masriera. D’altra banda, també se’ls ha posat a l’abast el projecte educatiu “Les flors, font de cultura”, del Centre de Recursos Pedagògics del Maresme, amb l’objectiu que les generacions del futur apreciïn el món de la flor i la planta i el vinculin a la seva vida quotidiana. Es tracta d’una maleta didàctica amb diferents materials (poemes, cançons, llegendes, contes, receptes de cuina, propietats medicinals i el llenguatge de les flors) per al treball de la flor des de diverses àrees educatives.

Activitats:

Divendres 5 juny
11 h Visita guiada al Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya
17.30h Inauguració Un Mar de Flors 2009. Museu Monjo-Museu Municipal

Dissabte 6 juny
De 10 a 14 h Pinta les flors. Pl. Àngel Guimerà. (Vilassart)
Matí i tarda Demostracions espontànies de rams de flors. Nucli antic (Escoles d’Art Floral)
Matí i tarda Concurs de fotografia
De 10 a 14 h i de 16 a 21h Llegir entre les flors. C. Miquel Borotau. (Llibreria Índex)
De 10 a 14h i de 16 a 21h Portes obertes als vivers. Zona agrícola Vilassar. Bus des de la plaça de l’Ajuntament (Ajuntament i AVB)
D’11 a 13 h Repartiment de Kits-Mossi (escuma pels plats dels testos). Plaça de l’Ajuntament (Ajuntament)
D’11 a 13 h Taller de centres florals. Plaça Ajuntament (Mercat de Flor i Planta)
11 h Inauguració Parc de la Mar Xica (la Xinesca) 
       Espectacle infantil amb la companyia Xarop de canya. Parc de la Mar Xica. (Ajuntament)
12 h Dansa. Plaça Picasso (Escola de dansa Madó)
12.30 h Plantada  popular de plantes mediterrànies. Plaça Carles Trias (Associació de veïns del Barato)
17h Cinefòrum i debat. Local Pl. Carles Trias (Associació de veïns del Barato)
17.30 h Dansa. Plaça Picasso (Escola de dansa Madó)
De 17 a 19 h Participa a les catifes del Corpus. Ajuda’ns a collir clavells. Camps de Vilassar (Associació de veïns del carrer Sant Josep)
18 h Pintem un gran quadre entre tots. Centre Social Mn. J.M. Galbany. (Manualitats i belles arts L’Arbre)
19 h  Entrega de premis “M’agrada Vilassar, un Mar de Flors”. Ateneu Vilassanès
De 18.30 a 23 h Música a les flors, concerts a la vora de la torre d’en Nadal. Tarda musical amb alumnes de l’Aula de Música. De 20.15 a 23h a càrrec d’alumnes, antics alumnes i professors de música moderna. Entorn de la Torre d’en Nadal (Ajuntament i Aula de Música)

Diumenge 7 juny
De 10 a 14 i de 16 a 21 h Pinta les flors. Pl. Àngel Guimerà (Vilassart)
De 10 a 14 h Portes obertes als vivers. Zona agrícola Vilassar. Bus des de la plaça de l’Ajuntament (Ajuntament i AVB)
Matí i tarda Demostracions espontànies de rams de flors. Nucli antic (Escoles d’Art Floral)
De 10 a 14 i de 16 a 21 h Llegir entre les flors. C. Miquel Borotau (Llibreria Índex)
10 h Taller i confecció de catifes de Corpus. C. Sant Josep (Associació de Veïns del carrer Sant Josep)
11h Taller de rams per a nens. Pl. del Círcol (Mercat de Flor i Planta)
D’11 a 13h Taller de centres florals. Plaça de l’Ajuntament (Mercat de Flor i Planta)
11 h Visita guiada a les dunes de Vilassar. Punt de trobada: Parc de la Mar Xica (Museu de la Marina-Museu Municipal)
11 h Exhibició- classe de tai-txi. Parc de la Mar Xica (Judo Vilassar)
A partir de les 11 h Activitats infantils a la Xinesca. Carrer Maria Vidal/Xinesca (Associació de veïns de la Xinesca)
13 h Botifarrada popular de la Xinesca “Més festa que mai”. Carrer Maria Vidal/Xinesca (Associació de veïns de la Xinesca)
19 h Xocolatada. Carrer del Carme. (Associació de veïns del carrer del Carme)

Leave a Reply