El fons de Florimar, FonoVilassar 78 i de Vicenç Casanovas, noves donacions a l’Arxiu Municipal

El dilluns 21 de novembre, a les 16.30 h a l’alcaldia, es va fer l’acte de signatura de tres donacions especials a l’Arxiu Municipal. Són les de Florimar del Maresme, FonoVilassar 78 i la del fons personal de Vicenç Casanovas. Van signar en representació de l’Ajuntament Damià del Clot, alcalde de la nostra població, i Esther López, regidora de cultura, en representació de Florimar Josep Mas i Llongueras, com a president; per part de Fono Vilassar 78 Toni Torrent, president de l’entitat; i pel que fa a la família de Vicenç Casanovas, Montserrat Sellés i Josep Rodon, els seus cunyats.

donacio-josep-mas-bPel que fa a Florimar del Maresme SL, l’antiga Floricultores de La Maresma SCCL, va ser una cooperativa i després una SL dedicada a majorista de flors i plantes ornamentals. El fons documental que dóna a l’Arxiu consta de 1.498 documents relacionats amb el funcionament de l’empresa, entre els que hi ha un fons important d’imatges. Cronològicament van des dels “Estatutos de la Sociedad Cooperativa del Campo” “FLORICULTORES DE LA MARESMA”, originals del 1949, fins a l’última acta de la Junta General de FLORIMAR del Maresme, SL del 2013. La primera donació de Florimar a l’Arxiu es va fer el 13 de maig de 2014 i l’última es va fer dilluns culminant la totalitat de la documentació.

donacio-antoni-torrentPel que fa a FonoVilassar 78, és una entitat de Vilassar de Mar dedicada a organitzar, participar i promoure qualsevol activitat relacionada amb la conservació, difusió i consolidació de la música popular i tradicional catalana. El fons d’àudio que dóna a l’Arxiu té més d’un miler de discos de corals antigues, òpera i sarsuela, música religiosa, ballables i, el més destacat, uns 550 discos de pedra de 78 rpm de sardanes i folklore català, el més antic de l’any 1902 i el més modern del 1950. Dins la donació també consten diversos aparells de música entre els quals destaca un gramòfon “La voz de su amo” del 1915; una col•lecció de discos de pedra de temàtica diversa; un gruix important de discos de vinil; un fons bibliogràfic i d’hemeroteca de finals del segle XIX a l’actualitat de temàtica d’història de Catalunya i de música.

donacio-josep-rodon-bPel que fa al fons documental de Vicenç Casanovas, la donació consta de prop de 4.000 documents gràfics, fotogràfics, manuscrits i mecanoscrits, tant personals com referents a Vilassar de Mar. La cronologia de la documentació va des del segle XIII a l’any 1988.

Des de l’Ajuntament i des de l’Arxiu Municipal es mostren molt agraïts per les donacions ja que, a més de nodrir el fons documental, permeten la construcció de la història del poble en tots els àmbits i passen a ser documents d’accés públic. Les consultes a l’Arxiu es poden realitzar els dimarts i els dijous de 9 a 14 hores i també a hores convingudes per telèfon (937502957) o per correu electrònic: arxiumunicipal@vilassardemar.cat.