El Festival Dos Terços reivindica l’espai agrari de Mataró maridant les arts, el territori i el paisatge

L’Associació Agrària Cinc Sénies-Mata-Valldeix organitza el Festival 2Terços, una cita singular que marida les arts, el territori i el paisatge de Mataró per reivindicar els conreus i boscos: el patrimoni agrícola, forestal i cultural de l’espai agrari de la ciutat, que abarca dos terços de la superfície urbana.L’espai agrari i forestal de les Cinc Sènies, Mata i Valldeix, és un valor de Mataró i del Maresme desconegut per a molts ciutadans i ciutadanes que cal potenciar i divulgar, tant pel seu paisatge com pel seu patrimoni històric, cultural i de biodiversitat. Amb el Festival 2 terços es vol promocionar el vincle entre la ciutat i el seu entorn agrari, promoure’n la història, la cura, la sostenibilitat i els projectes agrícoles i culturals diversos que hi tenen cabuda, gaudint d’un paisatge que ens és patrimoni.L’edició d’enguany se celebrarà de l’11 al 20 d’octubre a diferents escenaris de Mataró amb l’emergència climàtica com a tema central i inclourà música, teatre, dansa, circ, art contemporani i la fira de la pagesia. El festival arriba a la quarta edició  amb la intenció de seguir potenciant el vincle entre la ciutat i el seu entorn agrari, promoure’n la història, la cura, la sostenibilitat i els projectes agrícoles i culturals diversos que hi tenen cabuda, gaudint d’un paisatge que és patrimoni. Hem parlat sobre aquest certamen a la “Crònica” amb Dani Álvarez, en representació d’aquest festival.

Durant els dos caps de setmana que dura el festival es podrà veure un espectacle  multidisciplinar de producció pròpia on hi tenen cabuda la música, la dansa, el teatre, el circ i la imatge i amb la veu del pagès i activista Pep Riera com a fil conductor. L’espectacle compta amb la participació de la companyia Dans Invitro i Mar Posada. Pel que fa a la programació d’enguany també destaca l’actuació de jazz a càrrec dels mataronins, Ivó Oller i Gerard Nieto acompanyats de la saxofonista Aina López; Tortell Poltrona presentarà l’espectacle en solitari ‘Post-Clàssic’ i Mataró Rumba All Star serà la formació encarregada de tancar l’edició d’aquest any.

Com a novetat destaquen les activitats que es faran el dissabte 19 d’octubre per celebrar Sant Galderic, patró de la pagesia. Al matí hi haurà dansa als mercats de Cirera-Molins, a la plaça de Cuba, Plaça Gran i al mercat de l’Escorxador amb La Nave Dance Studio. A la tarda i a la plaça de l’Ajuntament es celebrarà la Fira de la Pagesia, una mostra del camp a la ciutat i el seu entorn amb parades d’ous, mel, planta, horta, vi… a més hi haurà una programació cultural que acompanyarà la tarda-vespre amb la música de Quedem en Paus i Doctor Rumba, l’humor de Godai García portaveu de la Catalunya Rural.

A banda d’aquests actes, destaca també com a novetat la presència dels vins d’Alta Alella en el servei de beguda dels espectacles i l’estrena del plat Dos Terços, una proposta del cuiner Pau Andrés que permetrà tastar l’essència de Mataró com a ciutat marinera i pagesa amb un plat que combina mar i muntanya.

El 18 d’octubre a Can Pera-Horta Pera, al camí de Les Cinc Sénies, s’hi celebrarà una activitat participativa produïda pel M|A|C (Mataró Art Contemporani) amb l’artista Lola Solanilla i els centres educatius de la ciutat. L’artista plantarà tot un camp amb 15.000 flors fetes amb un material reflectant que es veurà fluorescent de nit, amb la instal·lació de llum negra. I el mateix dia l’artista farà un taller per a nens i nenes de 5 a 13 anys. Aquesta activitat ha estat inclosa a la Focus Week de la Biennal Manifesta 15 Barcelona Metropolitana (del 15 al 20 d’octubre).

La programació del Festival tindrà lloc en diferents espais de Mataró: Can Noè, al veïnat de Mata; Can Portell Vell, al veïnat de Valldeix; Horta Pera i Can Bernadet al veïnat de Les Cinc Sénies i l’hort d’en Dídac al veïnat dels Turons. Abans de començar els espectacles que es faran en aquests espais, està previst que intervingui una personalitat per parlar del territori i el món agrari. Aquest any ho faran l’urbanista, artista i dinamitzador Agàpit Borràs, el pastor mataroní, Oriol Serra i la pagesa Maria Giner, entre d’altres.

El festival compta amb el patrocini de Bobo Choses i la col·laboració d’Ata Alella, M|A|C (Mataró Art Contemporani), Xarxa Transversal, La Sal del Varador, Sabons La Oca-Codi, Cabré Junqueres, la Biblioteca Antoni Comas, el Celler Castellví, Mics BCN, El Monocle, Punts Volats, Coop Maresme, La Fundació Maresme, Calçats Boixet, Coop Agrícola Litoral SCCL, amb la complicitat de l’Associació Jazz Maresme i Temps de Saó, perseguint així els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Per a més informació, consulteu aquest enllaç