El crisantem segueix sent el rei de Tots Sants

La diada de Tots Sants, malgrat la crisi, segueix sent una de les més importants pel Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya. Els dies previs a l’1 de novembre el volum de venda es veu incrementat per la forta demanda que hi ha de diversos productes ornamentals, entre els quals destaca el crisantem, tant en flor tallada com en les seves diverses presentacions de planta en test, seguit del clavell, el gladiol, les roses i els elements decoratius propis d’aquesta època de l’any, com les carabasses.

IMG_7205És per aquesta gran demanda que aquests dies l’oferta de crisantem és molt àmplia. L’anomenada “margarita d’hivern” compta amb desenes de varietats, que fan que es trobi disponible en multitud de colors i formes diferents. A més del clàssic “coronados”, hi ha el crisantem de bola, el d’aranya, el de botó… en colors que van dels habituals groc i blanc, al vermell, el morat, el taronja, el rosat, o fins i tot els multicolor.

Pel que fa a la planta de crisantem en test, que es pot trobar pràcticament tot l’any, la gamma és igualment molt variada, i s’hi afegeix el fet que es tracta d’una espècie molt agraïda, fàcil de cuidar i d’un alt valor ornamental. De fet, en molts països és una espècie molt preuada per a enjardinaments i obra pública, per la seva espectacularitat i resistència.

Malgrat que els dies previs a Tots Sants són jornades de facturacions importants, floricultors i productors de planta viva estan ajustant cada vegada més la seva oferta, ja que les vendes han anat baixant molt al llarg dels darrers anys, arribant a ser un 25% inferiors a les de fa 5 anys. En general es conrea menys flor, tot i així se satisfà plenament la demanda.

La pèrdua de la tradició d’acudir als cementiris, juntament amb la crisi i la pujada d’IVA soferta fa poc més d’un any –pel qual la flor i la planta viva van passar a tributar del 8 al 21%- fa que tant productors com majoristes siguin molt prudents a l’hora de conrear o comprar gènere.