El Consorci Sanitari del Maresme es prepara per recuperar progressivament l’activitat suspesa a causa de l’epidèmia de Covid-19

El Consorci Sanitari del Maresme va suspendre la seva activitat ordinària el mes de març a fi de concentrar els esforços en atendre els malalts de Covid-19.

Durant aquest període s’ha continuat atenent, sense interrupció, tots els casos urgents i preferents i ara, a la vista del descens en el nombre d’ingressats amb Covid-19, es prepara per reprendre l’activitat suspesa fa dos mesos.

Des del Consorci han explicat que aquesta obertura serà progressiva i estarà condicionada, necessàriament, a les mesures de prevenció i seguretat que cal mantenir mentre, d’una banda, la transmissió del coronavirus estigui en nivell epidèmic i, de l’altra, hi hagi pacients amb Covid-19 ingressats a l’Hospital de Mataró.

S’establiran controls d’accés als centres (tant als hospitals de Mataró i de Sant Jaume com als CAPs d’Argentona. Mataró Centre i Cirera Molins) per asegurar les mesures de prevenció necessàries –mascareta, higiene de mans, distància de seguretat– per fer assistència presencial amb l’objectiu de garantir la seguretat tant pels pacients com pels professionals.

El nombre de visites serà inferior a l’habitual per evitar aglomeracions a les sales d’espera, per la qual cosa també es restringirà la presència d’acompanyants. Tampoc es podrà realitzar el mateix nombre de proves diagnòstiques a causa dels protocols de neteja que cal aplicar entre pacient i pacient mentre el risc de contagi sigui present.

També han explicat que per prevenir contagis, un dels criteris de la reobertura de serveis és reservar el contacte físic per quan sigui realment imprescindible: s’ampliarà, doncs, la teleassistència, que ja utilitzen alguns serveis amb un alt nivell de satisfacció tant per part de pacients com de professionals.

Han afegit que en aquestes circumstàncies, cal garantir que s’atén primer a qui més ho necessita, i no segons l’ordre cronològic de les cites que ja estaven programades. Així, les intervencions quirúrgiques, les visites als especialistes i les proves diagnòstiques es prioritzaran pels metges responsables en funció de la patologia i de l’estat de salut de cada pacient.

A partir d’aquesta setmana s’està començant a contactar telefònicament els pacients que necessitin ser atesos de forma prioritària i, progressivament, s’anirà contactant la resta de persones que tenien programada alguna visita, operació o prova, durant aquest any.

Durant les properes setmanes, el Consorci Sanitari del Maresme haurà de realitzar un gran nombre de trucades i és per aquest motiu que el Consorci demana la comprensió de les persones que tenen cites programades i els demana que evitin anar o trucar al centre.

El Consorci Sanitari del Maresme és una entitat pública formada pel Servei Català de la Salut, l’Ajuntament de Mataró i el Consell Comarcal del Maresme, que gestiona l’Hospital de Mataró, l’Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, la Residència Sant Josep, i les àrees bàsiques de Mataró Centre i Cirera Molins (a Mataró) i la d’Argentona.