El Consorci de Turisme Costa del Maresme recull en una guia la cinquentena de torres de guaita i castells que hi ha a la nostra comarca

El litoral maresmenc va arribar a ser conegut com “la costa torrejada” per la proliferació de torres de guaita i castells que s’hi van construir entre els segles XVI i XVII com a talaies de vigilància i de defensa dels pirates i dels corsaris. Actualment, encara es conserven 55. Totes aquestes construccions, entre les quals es troba la Torre d’en Nadal, ubicada a Vilassar de Mar, han estat recollides en l’opuscle “Torres de guaita i castells”, que ha editat el Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme.

Costa de Barcelona-Maresme vol ser referència entre el turisme de proximitat com a destinació propera en la qual, a més de sol i platja, es poden realitzar interessants visites culturals, atractives passejades naturals i exquisides degustacions gastronòmiques. Tot en un dia, en un cap de setmana o en un pont.

En aquesta línia, el Consorci de Turisme ha recollit en un opuscle el patrimoni arquitectònic del Maresme en torres de guaita i castells. En total 55 edificacions dels segles XVI i XVII que encara es conserven a la nostra comarca recordant-nos que va haver-hi una època en què els atacs de la pirateria i del corsarisme eren tan freqüents al Maresme com la presència mai desitjada dels bandolers i els assaltadors de camins.

Avui dia les torres que encara estan en ús formen part de masies o d’edificis que poc fan pensar en pirates o bandolers, però que, sens dubte, són un vestigi important d’aquella època. L’opuscle editat pel Consorci de Turisme aporta una imatge i informació de cadascuna d’elles per atreure l’interès del possible visitant. De cada edificació s’explica breument la seva ubicació, si es pot visitar el seu interior o no, les seves característiques… i es recomanen altres visites d’interès dins el mateix municipi.

L’opuscle fa referència a les següents torres de guaita i castells:

Tiana: Cartoixa de Montealegre
Montgat: Torre de Ca l’Alzina
Alella: Torre del Baró
El Masnou: Can Teixidor
Teià: Casa Bru-Can Fivaller; Cal Baster; Can Pujades
Premià de Dalt: Can Franquesa; Can Cisa; Can Moles; Can Werboom
Vilassar de Mar: Torre d’en Nadal
Vilassar de Dalt: Torre de Can Maians; Castell de Vilassar de Dalt; Torre del Ravalet
Cabrils: Torre de Can Amat; Masia Can Vehils
Cabrera de Mar: Castell de Burriac
Mataró: Can Tria de Mata; Can Palauet o torre de la Vídua
Dosrius: Torrassa del Moro
Sant Vicenç de Montalt: Torre de Can Valls; Can Saurí
Caldes d’Estrac: Torre Verda o de les Heures; Torre d’en Busquets
Arenys de Mar: Torre del carrer Ample; Torre d’en Llobet; Torre de Can Cabirol; Torre dels Encantats.
Arenys de Munt: Can Maiol de la Torre; Ca l’Amar de la Torre; Can Bellsolell
Canet de Mar: Castell de Santa Florentina; Molí de la Timba; Restes de la torre de Can Macià
Sant Pol de Mar: La Torre Martina; El campanar de l’esglèsia de Sant Jaume
Pineda de Mar: Castell de Montpalau; Torre de Sant Jaume; Torre de Manola; Mas Cànoves; Can Palau de la Guitarra; Can Jalpí; Can Valeri; Rectoria Vella.
Santa Susanna: Torre de Can Ratés; Can BOnet; Mas Galter; Torre del Mar o pla de la torre; Torre de Vallxirau o Can Xirau.
Malgrat de Mar: Torreta del Castell
Palafolls: La torre de l’esglèsia de Sant Genís; Can Vall de Juli; Castell de Palafolls
Tordera: Torre de Can Toni Joan.

Leave a Reply