El Consell Comarcal del Maresme edita el Catàleg de productes de la terra i artesania alimentària del Maresme

El Consell Comarcal del Maresme ha editat, amb el suport de la Diputació de Barcelona, el “Catàleg de productes de la terra i artesania alimentària del Maresme”, que recull un total de 53 productes típics de la comarca que tenen un procés de producció o d’elaboració de qualitat. L’objectiu és donar a conèixer aquesta producció artesanal pròpia i ajudar els productors en la seva comercialització. Pel que fa a productes típics de Vilassar de Mar, apareixen la torronada, plat típic del segle XIX, originari de la cuina marinera, elaborat bàsicament amb cigrons i cansalada, i el farcell, formatge semi-curat fet amb llet de vaca, embolcallat amb un drap i premsat manual i individualment, amb escorça llisa, rentada i de tonalitat ocre. En relació a aquests dos productes, al catàleg apareixen citats els establiments Can Pocurull, Carns Boher, Carns Montserrat i Formatges Vilatzara.

Davant d’un auditori de 150 persones, el Consell Comarcal del Maresme va presentar aquest catàleg, de 150 pàgines, al Centre Cultural Calisay d’Arenys de Mar, amb la presència de la prestigiosa cuinera maresmenca Carme Ruscalleda. Ruscadella va convidar els consumidors a recuperar el gust dels aliments “en un moment en què el mercat sembla moure’s pels colors brillants i per peces totes de la mateixa mida i color, però sense ànima” , va explicar que la globalització ha permès tenir a l’abast productes en altre temps exòtics i va reivindicar el producte tradicional i la producció artesanal i de qualitat.

La idea de divulgar i fomentar els productes de la terra, neix del Pla Estratègic Maresme 2015. Des de l’àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal, amb el suport de la Diputació de Barcelona, es va fer un cens de productors agroalimentaris de la comarca i d’aquest treball inicial ha sortit ara l’edició d’ aquest catàleg. 

Com a fidel reflexe de la qualitat dels productes que hi apareixen, s’ha fet una publicació a tot color on la imatge del producte predomina. Les fotografies són obra de la  mataronina Marga Cruz.

Cada fotografia va acompanyada d’una fitxa amb la definició del producte, en quina temporada es pot trobar, a on es pot trobar i si és producte estrella d’alguna festa o fira. El catàleg es divideix en 7 apartats: productes de l’horta, productes del mar, productes càrnics, pa i pastisseries, vins i licors, formatges i altres productes artesans. Al final de cadascun d’aquests capítols hi apareix una llista general de productors/es.

El Consell Comarcal ha editat 7.500 exemplars que es faran arribar a les regidories de promoció econòmica dels ajuntaments per tal que puguin fer la distribució local. També s’utilitzaran per promocionar els productes del Maresme en mostres, desgustacions i fires turístiques. També es pot consultar on-line al web del Consell Comarcal del Maresme.

Leave a Reply