El comerç de flor i planta està paralitzat per l’actual situació

El sector de la flor i planta és un dels principals motors econòmics de Vilassar de Mar. A hores d’ara, degut a l’actual situació, el comerç de flor i planta està paralitzat. Davant d’aquest fet, el Mercat de Flor i Planta Ornamental ha denunciat en un comunicat “l’estat de desemparament” amb què es troben els professionals de la flor i la planta davant la crisi econòmica per l’Estat d’Alarma decretat pel govern espanyol i les mesures aplicades per la Generalitat de Catalunya, per lluitar contra l’expansió del coronavirus.

El Mercat explica que “el bloqueig comercial al qual es veu abocat el sector comporta pèrdues molt quantioses a tots nivells i que considerem que no estan essent prou valorades per les autoritats, com si que veiem que es fa amb d’altres sectors”

El Mercat de Flor i Planta és una societat formada per més de 300 socis entre floricultors, horticultors ornamentals, majoristes, comercialitzadors i distribuidors de materials complementaris de floristeria i jardineria. És un dels principals centres de distribució de flor i planta en origen del país, sobretot mitjançant el seu servei de Venda Directa, el qual a instàncies dels responsables del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya va ser tancat el passat 14 de març fins que les autoritats permetin la reobertura.

A l’espera de comptar amb xifres concretes de les pèrdues totals, que s’aniran incrementant a mesura que es perllongui l’Estat d’Alarma i el confinament, des del Mercat volen  deixar constància “del greu perjudici que suposa aquesta situació per a un sector, que encara que petit, és molt important per a moltes famílies catalanes, especialment de la comarca del Maresme i que ha estat repetidament desatès per les Administracions”

El sector de la flor i la planta viu amb angoixa  la possible anul·lació de la Diada de Sant Jordi

Quan falta poc més d’un mes per a la Diada de Sant Jordi, cultivadors de roses i rosers, majoristes i importadors, i també comercialitzadors de complements com embossats, espigues i cintes, veuen molt preocupats com la tradicional celebració podria no celebrar-se aquest any. El conegut també com el Dia de la Rosa o el Dia dels Enamorats de Catalunya és un dels epicentres de la campanya comercial de primavera, i suposa per a moltes empreses del sector de la flor i la planta una de les principals vies d’ingressos i per tant, de sostenibilitat econòmica per a les seves societats.

Per aquesta raó, el Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya ha explicat en un comunicat que vol mostrar-se “prudent a l’hora de donar per perduda la Diada de Sant Jordi” i com ja ha manifestat el Gremi de Floristes, es mantenen “a l’espera dels propers esdeveniments” i han afegit que es posen a disposició de les autoritats, Generalitat i Ajuntaments “si finalment es pugués celebrar aquesta festivitat tan important per la nostra cultura”

Els productors segueixen cultivant les seves roses, tenint cura dels seus rosers, i els majoristes compten encara amb un cert marge abans no hagin de realitzar definitivament les seves comandes de roses als mercats internacionals.

El Mercat explica que enten la postura de la Cambra del Llibre, “tot i haver actuat sense tenir en compte els altres sectors afectats, però el col·lectiu de la flor i la planta és molt més operatiu que el del llibre”. El Mercat subratlla que “donat el cas, podríem aportar les tradicionals roses a la Diada si el 23 d’abril s’hagués aixecat ja el confinament”.