El Cívic de Lluís Jover vacunarà contra el coronavirus, sense cita prèvia, durant les tardes

Atenció perquè des de dijous 12 d’agost ja et pots vacunar contra el coronavirus sense haver de demanar cita. El Departament de Salut ha decidit impulsar aquesta mesura per tal d’assolir, el més aviat possible, la immunitat de grup i assegurar-se que, al setembre, quan les feines i les escoles ja operin amb total normalitat s’hagi aconseguit la màxima protecció possible contra la Covid 19. A Vilassar de Mar, el centre Cívic Lluís Jover, (al carrer de Lluís Jover numero 22) ofereix aquesta possibilitat. De dilluns a divendres de 4 de la tarda a les 8 del vespre.

Així doncs, aquesta instal·lació del nostre municipi s’afegeix a la llista de 25 centre de vacunació repartits per tota la geografia catalana per tal d’administrar la vacuna sense cita. Malgrat tot, es recomana demanar hora al web https://vacunacovid.catsalut.gencat.cat/ per facilitar l’organització dels centres.

La vacunació va adreçada a les persones usuàries, acompanyants, visitants que tinguin més de 40 anys (persones nascudes a partir de l’any 1981), i que compleixin els criteris de vacunació: no ser contacte estret d’algú amb la COVID-19 o no haver passat la COVID els darrers 6 mesos

La principal franja horària que serà d’accés lliure als centres de vacunació és la de la tarda, de les 4 a les 8. A més, en cas que sigui necessari, i com es temps de vacances i de manera excepcional, es facilitarà que es pugui rebre la segona dosi a llocs diferents d’on s’ha rebut la primera. Des de Salut remarquen que la població que es vacuni ara rebrà ja els efectes de protecció del vaccí al setembre, just a temps per la reobertura del curs escolar i el retorn a les feines.

La realitat és que, sota del llindar dels 40 anys hi ha molts ciutadans que o encara no han rebut la primera dosi o van deixant passar els terminis de la segona.

A més, cal tenir en compte que l’explosió de la variant delta ha dividit la pandèmia en dos mons. D’una banda, el dels més grans de 40 anys, tots per sobre d’un 70% en la pauta completa de la vacuna (fins a un 93% en més grans de 70). De l’altra, els que se situen per sota dels 40, on les xifres s’inverteixen: sobretot en els menors de 34 anys, les primeres dosis arriben a poc més de la meitat. I les segones s’han quedat sense posar en un 78% dels de 16 a 19 anys i en un 65% dels de 30 a 34. Els de 12 a 15 anys, que van començar fa set dies, van en canvi a bon ritme: ja s’ha posat la primera injecció un de cada cinc i ahir hi havia més de 7.000 cites demanades.

Des de Salut, no creuen que es pugui arribar al 90% de pautes completes que ara permetria parlar d’immunitat de grup. Abans de la invasió de la variant delta es calculava aquesta immunitat de grup en un 70% de la població. Però la delta contagia entre cinc i vuit persones per cada infectat, i es necessita arribar a un 90% per sentir-se protegit. La cinquena onada és una explosió de contagis joves, per sota dels 40, que afecta les persones de mitjana edat, més a prop dels 50, i és molt més greu després dels 60. Les defuncions augmenten a partir dels 80 anys.

La Generalitat calcula que aquest mes d’agost rebran un milió llarg de vacunes.